Osnovna šola Sv. Jurij ob Ščavnici se v okviru programa Erasmus+ vključuje v mednarodno sodelovanje z drugimi osnovnimi šolami v Evropi. Program Erasmus+ podpira mobilnost posameznikov kot so učenci, učitelji in drugi. Tako smo v tednu od ponedeljka, 8. aprila 2024 do petka, 12. 4. 2024, gostili na šoli osem učencev s tremi učitelji spremljevalci na skupinski mobilnosti in dva učitelja na sledenju na delovnem mestu iz Severne Makedonije. 

Njihova šola z več kot 600 učenci se nahaja na obrobju Skopja in ima akreditacijo za program Erasmus+. Kar pomeni, da so izkušeni v izvajanju Erasmus+ projektov in smo se tudi mi lahko učili od njih. Učenci se od prvega razreda učijo angleški jezik. Kot drug tuj jezik pa imajo francoščino. Vabljeni k ogledu spletne strani njihove šole.

Gostom iz Skopja smo pripravili pester program. V ponedeljek smo jih pričakali s kosilom in jih popeljali po prostorih naše šole. V torek smo zanje pripravili krajši kulturni program dobrodošlice. Priključili so se učencem devetega razreda pri aktivnostih športnega dne. Popoldan so obiskali Maribor. V sredo sta se učitelja na sledenju na delovnem mestu udeležila ure biologije, učenci pa ure angleščine. Učitelji spremljevalci so prisostvovali uri na tehničnem dnevu v sedmem razredu. V času malice so gostujoči učenci zelo izvirno in pestro predstavili svojo državo Severno Makedonijo in šolo.  Učenci devetega razreda pa njim Slovenijo in OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Sledila je jezikovna delavnica, kjer so gostje spoznavali podobnosti med makedonščino in slovenščino. Osvajanje gibalnih veščin so spoznali pri uri športa. Dan so zaključili z delavnico v šolski knjižnici. V četrtek jih je na občini sprejel župan in jim predstavil delovanje občine. Ogledali so si prostore vrtca ter se v spremstvu treh učiteljev odpravili na Blaguško jezero in Staro Goro, kjer jih je sprejel predsednik Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici in jim predstavil mlin na veter, cerkev Sv. Duha in Muzej kmečkega orodja. Čas hitro beži in že je bil tukaj petek, ko so se naši gostje poslovili. Po kuharski delavnici in delavnici dobrega počutja smo se učitelji in učenci zbrali v jedilnici šole ter se s krajšim kulturnim programom šolskega ansambla ter podelitvijo certifikatov gostom zaključili mobilnost z obljubo, da vsekakor ohranimo stike tudi v prihodnje.  

V pripravo mobilnosti je bilo ob rednem delu vloženega ogromno časa in truda. Vsak zaposleni na šoli se je v izvedbo mobilnosti vključil po svojih najboljših močeh. Učenci so s svojim delovanjem, udeležbo, sodelovanjem krepili družbene spretnosti in veščine ter znanje. Zato gre zahvala vsem, da so se naši gostje počutili sprejete in dobrodošle.  Zahvala tudi vsem zunanjim sodelavcem kot je Občina Sveti Jurij ob Ščavnici, Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici in čebelarstvu Postružnik.

 

Koordinatorica Erasmus+ na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici: Anita Zelenko, prof.