V petek, 1. marca 2024 je Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo Republike Slovenije podelilo nagrade 51. Mednarodne otroške likovne razstave Lidice (International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice).

Podelitev je potekala v Veliki dvorani Ministrstva za šolstvo RS, kjer so se zbrali nagrajenci v spremstvu staršev, mentorjev in ravnateljev.

Natečaj z razstavo nagrajenih del sodi med največje na svetu, saj vsako leto združi na tisoče otrok z vsega sveta. Mednarodna otroška umetniška razstava Lidice je bila ustanovljena leta 1967 v počastitev spomina na otroške žrtve iz češke vasice Lidice.

Letošnji 51. likovni natečaj »ICEFA Lidice« je bil posvečen temi »PLES«.

Ples je telesna dejavnost, ki jo poznamo že iz prazgodovine. Ples je sredstvo človeške komunikacije in je del človeške kulture, povezane z ritmom, glasbo in pogosto z lepimi in ekspresivnimi kostumi in oblekami.

Učenci so si ob tej temi postavljali različna vprašanja: »Katere plese poznam, kateri so mi všeč, katera glasba me navdihuje za ples, s kom, kaj in kje bi plesal-a, kako se počutim med plesom, kaj hočem povedati s plesom….ali lahko narava ali stvari plešejo?…«

Ples pa lahko razumemo tudi v prenesenem pomenu, saj je lahko ples barv in luči, ples planetov, ples senc na steni…

Tokrat so učenci zaplesali na likovni način. Nastali so pestri likovni ritmi v najrazličnejših kostumih.

Na likovnem natečaju je sodelovalo 83 držav s 16.416 likovnimi deli.

Od tega je sodelovalo 86 slovenskih izobraževalnih ustanov z 875 prijavljenimi likovnimi deli. Nagrajenih je bilo 13 osnovnih šol, 34 učencev je prejelo priznanja.

Ponosni smo, da sta med tako veliko množico izdelkov nagrajenca in prejemnika  ČASTNEGA PRIZNANJA tudi dva učenca 6. razreda OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. To sta:

  • JAKOB KLEMENČIČ ARNUŠ in
  • KRISTJAN SLOKAN

Priznanja sta podelila državna sekretarka Janja Zupančič ter veleposlanik Češke republike Jiří Kuděla.

Nagrade po vsem svetu so razdelili v sodelovanju s češkimi ambasadami in konzulati.

Razstava je bila na ogled od 1. junija 2023 do 31. januarja 2024 v galeriji Lidice.

 

Avtor: KRISTJAN SLOKAN

Avtor: JAKOB KLEMENČIČ ARNUŠ

Utrinki iz svečane podelitve priznanj in nagrad v Veliki dvorani Ministrstva za šolstvo RS v Ljubljani.

 

Ves čas podelitve so si gostje lahko ogledali nagrajena likovna dela slovenskih otrok na projekciji…v ozadju likovno delo Jakoba…

Nagrajenci z mentorji…

Kristjan in Jakob s častnim priznanjem.

 

Čestitamo vsem sodelujočim, posebej pa nagrajencema.

 

Mentorica

Mira Petek