V okviru projekta Erasmus+ smo v tednu od 12. do 16. februarja gostili učitelje iz Španije. Obiskali so nas trije učitelji iz španske šole CEIP La Paloma, ki se nahaja v predmestju Madrida. Njihov glavni cilj obiska je bil spoznavanje slovenskega sistema poučevanja z metodo “job shadowing”, kar pomeni, da s hospitacijami in aktivnim sodelovanjem pri pouku spremljajo delo slovenskih kolegov in tako iz prve roke spoznajo različne pedagoške pristope.

Prvi dan, ob prihodu smo jih učenci in učitelji pričakali pred šolo in jim zaželeli dobrodošlico s krajšim kulturnim programom. Najprej je Vasja Kolarič zaigral na frajtonarico, zapeli in zaigrali so učenci tretjih razredov, in v nemščini zapeli še drugošolci. Po krajšem spoznavanju so se nam že pridružili na avtobusu, s katerim smo se podali proti Mariboru, kjer smo si v Lutkovnem gledališču ogledali predstavo Zlatolaska in trije medvedi. Po predstavi so raziskali in si ogledali znamenitosti mesta Maribor.

V torek so učenci 9. razredov pripravili »Schooltour« in tuje učitelje popeljali po šolskih prostorih, ki so jih devetošolci predstavili v angleškem jeziku. Gostje so se pozneje pridružili plesnim delavnicam na športnem dnevu ter se pridružili pustni povorki. Popoldan so obiskali najstarejše mesto Ptuj, si ogledali znamenitost in se obenem udeležili še tradicionalnega pokopa pusta.

 

Naslednja dneva so prisostvovali pouku in se tudi sami aktivno vključevali v pedagoški proces.

       

Poleg spoznavanja življenja na šoli, so tuji učitelji imeli priložnost raziskati tudi del kulture Slovenije. Poleg obiska mest Maribor in Ptuj, so se v bližnji okolici sprehodili do Blaguškega jezera, si  meddrugim v Biserjanah ogledali Spomenik španskim borcem, degustirali olja in druge dobrote v Oljarni Kocbek, obiskali Mlin na veter in cerkev na Stari Gori. Ker prihajajo iz večjih mest oz. velemest jih je tukaj navduševalo že okolje samo, uresničili pa smo jim tudi željo doživeti življenje na kmetiji, zato se zahvaljujemo kmetiji Lančič iz Žihlave, da so nas sprejeli in nam le-to predstavili.

  

Navdušilo jih je tudi življenje in delo našega vrtca, ki jih je povabil na obisk in z malčki pripravil krajši program. Prav tako, so se gostujoči učitelji pomudili tudi na sedežu naše občine.

Teden, ki so ga preživeli pri nas, je za tuje učitelje poln nepozabnih izkušenj. Spoznali so del naše bogate kulture, se seznanili s sodobnimi pedagoškimi pristopi na naši šoli, si izmenjali izkušnje in stkali nove prijateljske vezi, ob zavedanju, da je tovrstna izmenjava znanja in dobrih praks je ključnega pomena za napredek v izobraževanju in krepitev mednarodnega sodelovanja.

Verjamem, da so se učitelji domov vrnili polni novih idej in navdiha, ki jih bodo z veseljem uporabili pri svojem delu. Zagotovo se bodo še dolgo spominjali lepega tedna, ki so ga preživeli z nami.

Zahvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali, da so se tuji učitelji med nami dobro počutili, in da lahko z zagotovostjo trdimo, da smo ta del projekta uspešno realizirali.

 

Vida Štuhec