V času, ko se uporaba digitalnih orodij za pisanje povečuje, je pisanje z roko še kako pomembna veščina, ki ima številne koristi za naš um, ustvarjalnost in čustveno izražanje. Namen Tedna pisanja z roko 2024 je ozaveščanje in spodbujanje pisanja z roko, saj je še vedno nepogrešljivo pri podpisovanju dokumentov, nosi osebno noto z našo neponovljivo pisavo, povečuje koncentracijo in ustvarja trajne zapise. Le s pisanjem z roko bomo ohranjali tudi motorično spretnost. Več znaš, več veljaš! Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2024, ki poteka med 22. in 26. januarjem, je »Zapis časa o nas«. Osredotočeni smo na spomine in dogodke, ki so nas zgradili in oblikovali, da se danes take prepoznavamo in opisujemo, ali pa nas še bodo. Morda se ozremo tudi v svojo prihodnost?

Ob tej priložnosti so se sedmošolci podali prav tja – na potovanje v prihodnost. Svojo domišljijo so vprašali, kako bo živela njihova različica čez 10 ali več let, ter ji (oz. si) napisali prisrčna pisma, polna radovednih, samokritičnih, hipotetičnih, retoričnih in včasih tudi provokativnih vprašanj. Nastala so iskrena razmišljanja, ki morda le ob tipkanju in zrenju v ekran ne bi bila tako bogata in večplastna, saj so obogatena s čustvenim nabojem in osebno prisotnostjo, ki jo prinaša neposredna interakcija s papirjem in pisalom v roki.

Naj bo pisanje na roko aktivnost, ki vas spremlja vsak dan. Pa na veselo pisanje!

Mentorica: Petra Kvas