Mobilnost ERASMUS+: OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici (Slovenija) – CEIP La Paloma, Azuqueca de Henares (Španija)

Med 26. 11. 2023 in 1.12. 2023 je potekala mobilnost projekta Erasmus+ v Španiji, ki smo se je udeležile tri strokovne delavke OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici: Vida Štuhec, Alenka Karlo in Alenka Ferenc Mlinarič.

Gostila nas je državna osnovna šola CEIP La Paloma v mestu Azuqueca de Henares, v okolici Madrida, v Španiji. V gostujočo šolo so vpisani otroci od tri do dvanajst let.

Naš glavni namen obiska je bil spoznavanje in izmenjava dobrih praks ter pridobivanje novih idej in izkušenj. Tako smo po vnaprej načrtovanem urniku opazovale in spremljale učni proces, ki poteka dvojezično, in sicer v španskem in angleškem jeziku. Že pri treh letih se otroci učijo angleškega jezika, aktualna metoda, ki jo uporabljajo za zgodnje poučevanje tujega jezika je angleška metoda Jolly Phonics, za katero imajo na šoli dodatno izobražene učitelje.

Najbrž ste se že vprašali, kako to, da so v šoli otroci od treh let naprej. Po pripovedovanju ravnateljice tamkajšnje šole, v Španiji ni državnih vrtcev kot jih poznamo pri nas, temveč so tam otroci vključeni v šolo pri treh letih. Predšolski oddelki so razdeljeni po starosti otrok in proces ni namenjen varstvu temveč učenju in usvajanju veščin. Za vse učence, vključno s predšolskimi, traja šolski dan od 9. do 14. ure, z vmesnimi pet minutnimi odmori in daljšim rekreativnim odmorom, ki traja dobre pol ure in ga vsi učenci in učitelji preživijo na šolskem igrišču oziroma dvorišču. Glede na razmere v slovenskih šolah, nam je bilo zanimivo tudi dejstvo, da šola nima garderob za učence, tako so učenci ves čas obuti, svoje jakne pa obesijo kar na stol v učilnici. Tudi prehrana v šoli ni organizirana kot pri nas. Malico učenci prinesejo s seboj, ki je zgolj kot prigrizek, kosilo pa imajo le redki v šolski jedilnici, kjer hrano in obenem varstvo po 14.uri, zagotavlja zunanji ponudnik. Tudi varstva ali podaljšanega bivanja ne poznajo, kmalu po 14. uri je šola in njena okolica prazna.

Učenci od tretjega razreda naprej pri učnem procesu uporabljajo tablične računalnike, ki jih nabavijo starši. Tako pouk v veliki meri poteka digitalno, preko spletnih učilnic oziroma ob uporabi drugih aplikacij. Vredno je omeniti tudi, da je veliko medpredmetnega povezovanja, saj smo opazovale učno uro glasbe in športa, kjer so učenci z dejavnostjo odbijanja žog sledili ritmu predvajane klasične glasbe.

   

To je le ščepec od številnih zanimivosti, ki smo jim bile priča v tistem tednu na španski šoli. Zraven nabiranja novih idej in izkušenj, seveda ne gre zanemariti dejstva, da smo si ogledale tudi nekaj španskih znamenitosti. Poleg ekskurzije po prestolnici Madrid, smo obiskale še mesto Alcala de Henares, ki je na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine, saj slovi po univerzi, katere začetki segajo v 13. stoletje in po ohranjeni rojstni hiši velikega španskega književnika Miguela de Cervantesa.

Nove izkušnje, znanja in tudi poznanstva, ki smo jih stkala v Španiji,  nam ne bodo zgolj pripomogla k profesionalnemu razvoju pri našem delu, temveč nas bodo bogatila z mnogimi osebnimi izkušnjami, ki nas bodo spremljale skozi vse življenje.

 

 

Zapisala: Vida Štuhec,

12.decembra 2023