Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici smo v četrtek, 23. 11. 2023, organizirali obisk 39. Slovenskega knjižnega sejma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Slovenski knjižni sejem je eden izmed najpomembnejših knjižno-kulturnih dogodkov, ki promovira slovensko literaturo in branje.

Obisk knjižnega sejma je na naši šoli del projekta »Zmorem več«, s katerim želimo nadarjenim učencem omogočiti dodatne dejavnosti za razvoj njihovih talentov. V tem duhu je obisk knjižnega sejma za otroke od 6. do 9. razreda s statusom nadarjenega učenca ter učencem, ki so si s prizadevnim branjem od 1. do 9. razreda prislužili naziv zlati bralec, predstavljal odlično priložnost za širjenje literarnega horizonta in srečanje z raznolikimi literarnimi stvaritvami.

Ob prihodu na Gospodarsko razstavišče nas je pričakal član ekipe Knjigosleda, ki je poskrbel za voden ogled štirih zanimivih postaj in nas popeljal po razstavah na sejmu. Najprej smo se zatopili v predavanje o Ljubljani, Unescovem mestu literature, kjer so učenci spoznali veliko novega o bogati literarni zgodovini naše prestolnice. Naslednja postaja je bila posvečena stripom, kjer smo prisluhnili kratkemu predavanju o njihovem nastanku, s sten pa so nas nagovarjali stripi različnih žanrov in tehnik. Po seznanitvi s fotoknjigami med sprehodom skozi fotocono smo obiskali še razstavo ilustracij. Tam smo občudovali domiselne podobe iz slikanic in mladinskih knjig, bogata domišljija ilustratorjev pa nas je očarala. Postaje so učencem prav tako omogočile jasen vpogled v ponudbo sejma in jim pomagale pri orientaciji po razstavišču.

Po koncu vodenega ogleda so učenci dobili priložnost za samostojno raziskovanje sejmiščnega labirinta. Z brskanjem med nepregledno množico knjig raznovrstnih vsebin in oblik so se vsi potrudili poiskati nekaj, kar je premamilo njihovo radovednost in ustreza njihovim interesom.

Učenci so s sejma poleg novih knjižnih prijateljic odnesli predvsem še veliko koristnih izkušenj, nova literarna odkritja in razširjen krog literarnih vzornikov. Obisk knjižnega sejma predstavlja pomemben prispevek k njihovemu osebnemu razvoju in spodbujanju navdušenosti nad branjem, saj verjamemo, da je literatura ključna za širjenje obzorij ter razvoj kreativnosti in kritičnega mišljenja.

Veseli nas, da so se učenci izkazali kot odgovorni in samostojni obiskovalci sejma ter da lahko skupaj gradimo temelje bralne kulture.

Tim za organizacijo obiska knjižnega sejma:
Lidija Jarc, Petra Kvas, Maja Strah