Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici sta v sredo, 4. oktobra 2023, potekali jezikovni delavnici pri pouku angleščine (Petra Kvas) in nemščine (Tanja Lovrec in Martina Gomboc) v okviru evropskega dne jezikov, ki ga sicer vsako leto na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 praznujemo 26. septembra z namenom spodbujanja učenja tujih jezikov.

To posebno priložnost smo izkoristili za organizacijo edinstvene učne ure, ki je združila učence in dijake ter jih popeljala skozi jezikovno raznolikost Evrope na atraktiven in interaktiven način. Na delavnici smo k sodelovanju povabili dijake in profesorico Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki so devetošolcem predstavili učenje tujih jezikov na njihovi šoli. Skupaj so izpeljali različne jezikovne aktivnosti, kot so besedne igre, kviz znanja, pantomima, bingo, spomin in druge zabavne dejavnosti v angleškem in nemškem jeziku. Devetošolci so tako lahko zahvaljujoč dijakom iz prve roke izvedeli več o učenju jezikov na gimnaziji, obenem pa so na zabaven način nadgradili svoje znanje obeh jezikov. Poleg tega so se seznanili tudi s španščino, francoščino in ruščino, ki jih gimnazijci prav tako lahko izberejo za učenje.

Devetošolci in dijaki so skupaj ustvarili sproščeno vzdušje, saj to ni bil le pouk, temveč predvsem priložnost, kjer so učenci aktivno sodelovali in komunicirali z dijaki ter tako okušali raznolikost evropskih jezikov in kultur. S tem dogodkom smo tudi izrazili skupno podporo in zavezo Svetu Evrope ter Evropski komisiji pri spodbujanju učenja več jezikov in ohranjanju jezikovne raznolikosti na stari celini.

Zahvaljujemo se dijakom GFML in njihovi profesorici, ki so sodelovali pri organizaciji te posebne učne ure. Verjamemo, da so učenci spoznali, da jezikovna raznolikost povezuje in bogati naše življenje, podobni dogodki v prihodnje pa bodo še okrepili večjezičnost in medkulturno razumevanje v naši šolski skupnosti.

Zapisala: Petra Kvas