1. Bralna značka

Najbolj navdušeni ljubitelji knjig in branja že od 11. septembra 2023 pridno predstavljajo prebrana književna dela za Bralno značko.

dogajanje v šolski knjižnici

  1. Če bi bil pisatelj/-ica …

Učenci od 6. do 9. razreda so pri urah KIZ-a v povezavi s slovenščino razmišljali o naslovih knjig, ki bi jih izdali, če bi bili slavni pisatelji ali pisateljice. Nastali so zelo zanimivi naslovi:

AVTOR/-ICA NASLOV KNJIŽEVNEGA DELA
Hana A. Vznemirljivo poletje
Anej C. Vzpon na Triglav
Jakob T. Trbucova kmetija
Pia M. Ščavniška šola
Jure Š. Veliki padec
Veronika S. Prvi zmenek
Ema B. Živim za knjige
Tine Z. Loterija
Petja H. Kekec po sodobno
Tine V. Drama iz 3. razreda

 

  1. Kako na podlagi najbolj všečnih naslovov iz naključno izbranih knjig napisati kratko zgodbo, so se preizkusili nekateri učenci predmetne stopnje.

dogajanje v šolski knjižnici dogajanje v šolski knjižnici dogajanje v šolski knjižnici

dogajanje v šolski knjižnici

  1. Medpredmetna povezava geografije in KIZ-a

Oba razreda osmošolcev sta se seznanila s kolofonom v poučnih knjigah ter z navajanjem literature. Pri tem so spoznali, kako pomembna so ločila.

 dogajanje v šolski knjižnici dogajanje v šolski knjižnici

  1. Obeležitev dneva zlatih knjig

Ker je bil letos dan zlatih knjig v nedeljo, 17. septembra 2023, so prvošolci malce kasneje, a zato s toliko večjim veseljem obiskali šolsko knjižnico ter postali ponosni uporabniki le-te. Spoznali so osnovna pravila, postavitev knjižnega gradiva na policah, prisluhnili pravljici ter se preizkusili v bralno-gibalnem poligonu, v katerem so še posebej uživali.

dogajanje v šolski knjižnici

  1. Obeležitev dneva jezikov

Učenke, ki obiskujejo knjižničarski krožek, so raziskovale poimenovanje besede knjižnica v različnih evropskih jezikih in tako obeležile dan jezikov, ki je bil 26. septembra 2023.

dogajanje v šolski knjižnici dogajanje v šolski knjižnici dogajanje v šolski knjižnici

  1. Minute za branje

Skupina šestošolcev je med uro slovenščine brala odlomek književnega dela kar v knjižnici. Zagotovo je bila zanje to posebna popestritev in obogatitev pouka.

dogajanje v šolski knjižnici

Zapisala: Lidija Jarc