Devetošolka Lara Rozmarič je na državnem tekmovanju iz slovenščine osvojila ZLATO CANKARJEVO PRIZNANJE.

Že v lanskem šolskem letu je sodelovala na Cankarjevem tekmovanju, se uvrstila na državno stopnjo, a ji je zmanjkala točka do srebrnega priznanja. Letos sta se z mentorico Lidijo Jarc odločili, da se bosta od začetka šolskega leta postopoma pripravljali na vsako stopnjo posebej.

Tako je Lari uspel izjemen dosežek, saj je dosegla tretje najvišje število točk na državni ravni Cankarjevega tekmovanja in s tem osvojila zlato priznanje. Komisija je njen razlagalni spis ocenila s kar 47 od 50 možnih točk. Na tej stopnji pa je tekmovalo 176 devetošolcev.

Državno tekmovanje se je odvijalo na dveh lokacijah po Sloveniji. Najboljši učenci so v pisanju razlagalnega spisa morali zelo dobro poznati pesniško zbirko Vinka Möderndorferja z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice. Le-to so brali v povezavi s krovno temo letošnjega tekmovanja Rime srca, ritmi sveta, kjer je bila v ospredje postavljena ljubezen, torej čustvo, ki ga med najstniki spremljajo dotiki, sramežljivost, nerodnost, vznemirjenost, ljubosumje, negotovost, pa tudi sreča, hrepenenje, poljubljanje … Vse našteto in še veliko več se je odražalo v izbrani pesniški zbirki, kjer pa je pesnik mladim bralcem ponudil nešteto možnosti, da sami raziščejo svoje življenje v času zaljubljenosti s pomočjo 38 pesmi in kratkega dramskega besedila Romeo in Julija, s podnaslovom Tragedija s hollywoodskim koncem.

Z odlično interpretacijo, izvrstnim slogom pisanja, bistrostjo razmišljanja in odgovornostjo zastavljenega cilja je Lari uspelo.

Na njen izvrsten dosežek smo vsi zelo ponosni in ji iskreno čestitamo.

Mentorica: Lidija Jarc