V sredo, 22. 3. 2023 so se 4 učenke 6. b razreda, Lana Rajšp, Lana Rozmarič, Taja Hecl in Neva Golnar z mentorico Sanjo Krajnc, udeležile delavnic Živimo skupaj na OŠ Kapela, na katere smo se prijavili v okviru Unesca ASPnet.

 

V uvodu je potekal skupni del v telovadnici, kjer smo poslušali Unesco himno v izvedbi šolskega zbora, nato smo si ogledali predstavo dramskega krožka, nazadnje pa nas je nagovorila ravnateljica mag. Andreja Strmšek in nas napotila v delavnice.

Kot gostujoče učence nas je čakala delavnica »Živimo skupaj in se predstavimo turistično in kulinarično«. Učiteljica zgodovine mag. Bernarda Roudi nas je sprejela in pospremila do učilnice, kjer nam je predstavila potek dneva. Povedala je, da nam bodo s štirimi učenkami kapelske šole poskušali predstaviti dediščino domačega kraja najprej skozi kulinariko, nato pa še z ogledom znamenitosti. Pripravile so 2 jedi, in sicer ocvirkovko in kvasenico. Jedi so dale v pečico, mi pa smo se po opravljeni malici odpravili na voden ogled značilnosti Kapelskega Vrha in Radenskega Vrha.

Ustavili smo se pri Vinogradniški hiši, kjer je tudi preša, pot nas je vodila naprej do Zidanice, ki stoji v Radenskem Vrhu. Občudovali smo čudovit razgled.

Vrnili smo se nazaj in si ogledali tudi del Atilove poti (Hunski kralj Atila je bil nezaustavljiv, neomajen osvajalec) in prebrali table na obnovljenem strmcu, ki vodi skozi gozd. Po kratkem počitku smo se odpravili na vrh proti cerkvi Sv. Magdalene.

 


Ko smo se vrnili v šolo, so bile jedi že ohlajene in pripravljene, da jih poskusimo. Naučili smo se veliko novega o dediščini kapelskega okoliša, se gibali, dobro jedli in preživeli lep dopoldan.

mentorica Sanja Krajnc