Spoštovani,

17. marca 2023 obeležujemo 16. Svetovni dan spanja, ki letos poteka pod sloganom »Spanje je ključno za zdravje«.  Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti eden od ključnih gradnikov posameznikovega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, ki vpliva na vsa področja človekovega delovanja in kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih.

Ker je naša šola tudi Zdrava šola, se z otroki in mladostniki veliko pogovarjamo tudi o tej temi, pri čemer vsako leto znova in v večji meri opažamo, da veliko otrok nima urejenega spanca ali spi glede na svojo starost premalo časa. Kar je najbolj zaskrbljujoče pa je poročanje učencev, da pozno v noč uporabljajo mobilne naprave, ki pa nikakor ne sodijo v prostor, namenjen počitku in spancu.  Vsi skupaj – tako odrasli kot otroci se moramo zavedati pomembnosti spanca in povezanosti le-tega tako z našim splošnim počutjem kot tudi našo dnevno  učinkovitostjo (tudi učno), dolgoročno pa tudi z našim fizičnim zdravjem.

Ob tej priložnosti vam priporočamo branje vsebin na spletni strani NIJZ , kjer najdete veliko uporabnih gradiv s tega področja.

Tim Zdrave šole