V okviru projekta Čajanka mladi – odraslim, smo v četrtek, 27. 10. 2022 gostili knjižničarki, ki prihajata iz Javnega zavoda Knjižnice Gornja Radgona. Učno uro sta izvedli pri pouku slovenščine v 5. a in 5. b razredu. Predstavili sta projekt, ki se izvaja skupaj z Društvom Jasa, katero na koncu projekta vsakemu učencu podari knjigo.

Tema čajanke je podajanje predlogov za spremembe v okolju v katerem živimo. Knjižničarki sta najprej prebrali nekaj primerov učencev iz različnih krajev, kakšno Slovenijo si želimo. Predstavili sta pesmi, pisma, spise, ki so zbrana v knjigi Kakšno Slovenijo si želim. Da bi dokazali, da vsako mnenje šteje (tudi od otrok), sta povzeli pravljico H. C. Andersena – Cesarjeva nova oblačila, v kateri si samo otrok upa povedati resnico.

Učenci so se razdelili v skupine in že sestavljali svoja razmišljanja, kakšno okolje si želijo. Osredotočili so se samo na našo občino. Knjižničarki sta povedali, da bodo v razredu zbrali predloge in izboljšave za svoj kraj ter to predstavili tudi županu.

Delo v projektu nadaljujemo v prihodnjih urah pouka, kjer bomo veliko ustvarjali.

Knjižničarki sta na koncu učencem razdelili tudi darilca – gibljive svinčnike. Naše učence pa sta za sodelovanje tudi zelo pohvalili.

 

Sanja Krajnc