V četrtek, 26. 5. 2022, smo v telovadnici OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici ob zaključku sezone branja za bralno značko gostili zelo znanega slovenskega raperja Roka Terkaja – Trkaja.

Ta je skupaj z dr. Igorjem Saksido izdal dve knjižni uspešnici, Repke ter Kla kla klasiko. Trkaj je v Repkih slovensko otroško poezijo po izboru Sakside dopolnil s svojimi rapi, kjer je npr. huda mravljica pogumnejša od vseh superjunakov. V drugi pa si avtorja prizadevata promovirati klasično slovensko književnost s hip hopom in rapom kot modernima zvrstema glasbe, ki sta blizu mladim, zagotovo pa blizu mladim bralcem sodobne dobe.

Četrtkova zaključna prireditev je potekala v dveh delih.

Prvi del je bil namenjen vrtčevskim otrokom ter učencem od 1. do 5. razreda, ki jih je Trkaj v 45-minutnem nastopu navdušil z ritmi različnih pesmi iz Repkov, kot so Ustrahavanka, Abeceda, Super mravlja, Huda mravljica, Tok rad, Le pogumno, le za mano … Otrokom poznano otroško poezijo je torej pričaral skozi sodoben rap in telovadnica je prekipevala od pozitivne energije in glasnih zvokov rapa.

Pred njegovim nastopom so se v kratkem kulturnem programu predstavile petošolke Veronika, Ema in Marina z deklamacijami pesmi Pismo, Huda mravlja ter Žabja svatba iz zbirke Repki in s tem pripravile uverturo v glasbenikov nastop. Zbrane je nagovorila tudi pomočnica ravnatelja, mag. Anita Zelenko, ki je v svojem nagovoru med drugim povedala, katere knjige so zaznamovale njeno mladost, katere knjige bere danes najraje in da rada prebira tako klasična kakor tudi sodobna književna dela, čeprav najpogosteje poseže po delih z zgodovinsko in geografsko tematiko. Dodala je, da je tudi sama pričela z branjem Repkov, a je kasneje prepustila branje le-teh svojima otrokoma, sama pa jim vneto prisluhnila. V svojem nagovoru je mladim sporočila, naj staršem, ko vidijo, da božajo svoje telefone, prinesejo knjigo ali revijo ter skupaj z njimi le-to preberejo, starši pa med tem naj božajo njih. Vsem dobitnikom priznanj je tudi čestitala in jih vzpodbudila k branju knjig tudi v prihodnje.

Trkaj je nato skupaj s knjižničarko Lidijo Jarc podelil priznanja mladim bralcem. V tem šolskem letu so si posebno pohvalo prislužili učenci 1. a, 2. a, 2. b, 3. a in 3. b-razreda, saj so prav vsi prejeli priznanja. V vrtcu je priznanja prejelo 58 otrok, na razredni stopnji od 1. do 5. razreda pa kar 131 učencev.

Prireditev sta povezovali osmošolka Lara in devetošolka Živa, ki se jima je v drugem delu pridružil še sedmošolec Petja.

Drugi del zaključne prireditve je bil namenjen učencem predmetne stopnje od 6. do 9. razreda, ki se je pričel z zanimivo recitacijsko točko z odmevi rapa dveh devetošolcev Žana in Žive, v kateri so navzoči prisluhnili mislim o branju, ki jih je v letošnji poslanici napisal Richard Van Camp. Nato je zbrane učence in učitelje nagovoril ravnatelj šole Marko Kraner, ki je razkril, da je v času šolanja najraje bral stripe, malo manj pa obvezno literaturo za domače branje. Danes posega predvsem po knjigah z zgodovinsko tematiko, marsikoga pa je presenetil, ko je v svojem govoru dejal, da bere vsak dan zjutraj med 5. in 6. uro. Vsem bralcem je tudi čestital za osvojena priznanja.

Nato je oder zasedel Trkaj in s priredbami znanih pesnitev Župančiča, Prešerna in nekaterih ljudskih pesmi vse zbrane navdušil ter požel velik aplavz. V svojem nastopu je med drugim poudaril, kako pomembno je branje in razumevanje poezije, da je bolj kot materialna dobrina (avtomobil, drago oblačilo …) pomembno, da znaš razmišljati s svojo glavo. Posebej pa je navdušil z nekajminutnim t. i. freestylom rapanja. Po 45-minutnem programu je sledila podelitev 39-ih priznanj bralcem od 6. do 9. razreda.  Posebej svečano je spominska priznanja prejelo 11 zlatih bralcev, ki so poleg slednjega prejeli tudi knjigo Damijana Šinigoja Kjer veter spi, ki jim jo je podarilo Društvo Bralna značka Slovenije. Vseh devet let so brali in postali zlati bralci devetošolci: Melisa Domajnko, Lana Eisenkohler, Zala Fras, Živa Habjanič, Nina Horvat, Ariana Klemenčič, Kamilo Kronvogel, Žanet Petek, Špela Rožman, Zala Stajnko in Maša Vodušek. Vsem dobitnikom priznanj je poleg Trkaja čestitala tudi knjižničarka z željo, da bi s takšnim veseljem brali knjige tudi prihodnje leto in da bi bralcev bilo še več.

Sledili sta podelitvi zlatih priznanj učencem, ki so sodelovali pri nemški in angleški bralni znački, kar sta letos storili učiteljici Tanja Lovrec in Petra Kvas. Na šoli se namreč zavedamo, da je pomembno branje knjig tudi v tujih jezikih. Tako je od 4. do 9. razreda prejelo zlato priznanje iz nemške bralne značke 9 učencev, zlato priznanje iz angleške bralne značke pa 28 učencev od 5. do 9. razreda.

Oba dela zaključne prireditve smo sklenili z željo, da bi z branjem lažje razumeli drug drugega, predvsem pa, da bi nam bilo branje užitek, kar je med drugim v svojih dveh nastopih poudaril tudi Trkaj.

 Lidija Jarc