S sodelovanjem z Mariborsko sinagogo, smo na šoli pripravili razstavo, z naslovom ŠOA – KAKO JE LAHKO ČLOVEK KAJ TAKEGA DOPUSTIL? Razstava predstavlja delček enega izmed najbolj tragičnih dogodkov v svetovni zgodovini. Termin ŠOA namreč označuje množično in načrtno uničevanje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno.

Učenci so si z zanimanjem ogledali razstavo in prisluhnili tragičnim zgodbam tega obdobja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naša šola je vključena tudi v mednarodni projekt Krokus, ki je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland).  Združenje mladim in šolarjem podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine.

To se nam zdi primeren način za seznanjanje mladih s holokavstom (ŠOA) in za ozaveščanje o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Sodelovanje otrok pri spoznavanju holokavsta, sajenju čebulic in opazovanju rasti cvetov spodbuja k učenju strpnosti in spoštovanja.

Takole so pred kratkim zacveteli krokusi tudi na našem šolskem vrtu:

 

 

 

 

 

 

 

 

Procese, ki vodijo do takšnih tragedij je potrebno preprečevati. Zato je pomembno, da se spominjamo teh dogodkov v opomin, da se ne bi nikoli več ponovili. Naša prizadevanja  so usmerjena na graditev strpne in na spoštovanju človekovih pravic temelječe družbe.

Z ozaveščanjem in izobraževanjem mladih generacij, želimo na svetovni ravni prispevati k cilju “Nikoli več”.

 

Zapisala: Anita Omulec