Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) vsako leto 2. aprila praznuje mednarodni dan knjig za otroke. Od leta 1967 torej vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa Christiana Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim želimo spodbujati ljubezen do branja in mladinskih knjig. Letos jo sponzorira Kanadska sekcija IBBY. Poslanico je napisal Richard Van Camp, plakat pa je ustvarila Julie Flett. V slovenščino je poslanico prevedla Katja Zakrajšek.

 

ZGODBE SO KRILA, KI TE VSAK DAN PONESEJO KVIŠKU

 

Branje je svoboda. Branje je dih.

Branje ti odpre nov pogled na naš svet in te povabi v svetove, od koder sploh nočeš oditi.

Branje tvojemu duhu ponudi priložnost za sanje.

Pravijo, da so knjige prijateljice za vse življenje; strinjam se s tem.

Ti kot popolno vesolje rasteš le z branjem.

Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku, zato poišči knjige, ki nagovarjajo tvojega duha, srce, um.

Zgodbe so lek. Zdravijo. Tolažijo. Navdihujejo. Učijo.

Blaženi, ki pripovedujejo in ki berejo in ki poslušajo. Blažene knjige. Lek so za boljši, svetlejši svet.

Mahsi cho. Najlepša hvala.

Slovenska sekcija IBBY je skupaj z MKL, Pionirsko pripravila tudi bralnospodbujevalno akcijo ob 2. aprilu, ki je posvečena Eli Peroci. Letos namreč mineva 100 let od rojstva Ele Peroci − pisateljice, novinarke, urednice in pedagoginje, ki je pustila velik pečat na področju otroške književnosti. Njene najbolj znane pravljice so Moj dežnik je lahko balon, Muca copatarica, Za lahko noč, Hišica iz kock, Nina v čudežni deželi, Prisedite k moji mizici, Fantek in punčka …

Naj vas njene zgodbe tudi v teh dneh znova navdihnejo, nagovorijo in spodbudijo k branju.

Tretješolce je v tem tednu posebej navdušila Muca copatarica, ki še, kljub častitljivi starosti, vedno živi sredi gozda, v beli hišici z rdečo streho, z okni, polnimi rož, in napisom na vratih: Muca copatarica. Najbolj nerednim, malim in velikim, še vedno odnaša copate, le sneži vedno redkeje. In morda prav zato še ni sešila vsakemu takih copat, kot si jih najbolj želi. Tudi tretješolcem v oddelku podaljšanega bivanja še ne, a so po prebrani pravljici kljub temu z veseljem likovno ustvarjali. Tako so nastale zanimive muce  in copatki, slednji lepo pospravljeni v hišici.

Pripravile: Alenka Pavalec Horvat, Melisa Fras in Lidija Jarc