V ponedeljek, 21. 3. 2022, na prvi spomladanski dan in hkrati na dan, ko obeležujemo mednarodni dan gozdov, smo bili s strani župana Sv. Jurija ob Ščavnici, gospoda Antona Slane, povabljeni na prireditev ob obeležitvi potomke Kaučičeve bukve v Sovjaku. Dogodka so se udeležile učenke, ki obiskujejo izbirni predmet Rastline in človek. Tako smo zbrani imeli priložnost prisluhniti našemu revirnemu gozdarju Zdenku Bukovcu z Zavoda za gozdove Slovenije, gospod župan ter lastnik bukve Kaučič Jože pa sta z nami podelila tudi zanimive anekdote, povezane z znano »sovjaško bukvijo«.

To drevo je namreč pisalo zgodovino okrog 200 let, njen obseg je meril 435 cm. Od blizu in daleč je bila poznana  po svoji mogočnosti. Lastnik Jože Kaučič je celo našel podatke na starih vojaških zemljevidih, kjer je bila označena kot naravni orientir. V vročih poletnih dneh je marsikomu ponudila prijetno senco. Nazadnje je bukev omenjena v publikaciji Izjemna drevesa Pomurja, Zavod za gozdove Slovenije, 2019, ki smo jo kot šola tudi prejeli v dar.

Pred dvema letoma, natančneje 10. 2. 2020, je močan veter odlomil polovico drevesa. Sreča v nesreči je bila, da so nekaj minut pred tem zapustili avtobusno postajo naši učenci, ki so se vračali domov iz šole. Bukev je stala tik ob avtobusni postaji, ki jo je odlomljeni kos drevesa tudi popolnoma uničil.

Ostanek poškodovanega drevesa so po posvetovanju s strokovnjaki Zavoda za gozdove odstranili. Ostanek drevesa bi lahko bil nevaren in v primeru ponovnega ekstremno slabega vremena bi se lahko ostanki drevesa podrli. Na prvo mesto je bila torej postavljena varnost vseh prebivalcev. Zato je 6. 8. 2020 na prošnjo občine gospod Franci Kreft s svojimi mojstri strokovno odstranil preostanek drevesa.

Na veliko veselje je z natančnim in vztrajnim pregledom območja, kjer je stala bukev, gospod Zdenko Bukovec v sodelovanju z lastnikom našel potomko stare bukve. Želimo si, da bo tudi to drobno drevesce imelo pogoje in bo doseglo, če ne preseglo, v mogočnosti svojo »mamo«. Potrudimo se in mu pri tem pomagajmo vsi s svojim prijaznejšim odnosom do čiste narave.

 

Učenke in učiteljica Mojca Tuš