22. junija, je v Vili Podrožnik potekala slavnostna zaključna prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine, v sklopu katerega so na pobudo predsednika RS Boruta Pahorja mladi zgodovinarji v šolskem letu 2020/2021 raziskovali na temo Osamosvajanje Slovenije in dogajanje v mojem kraju. Program izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Na prireditvi se je zbralo več kot 120 učenk in učencev ter njihovih mentoric in mentorjev iz vse Slovenije, katerim sta predsednik Pahor, častni pokrovitelj programa v šolskem letu 2020/2021, in dr. Nadja Terčon, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS, podelila priznanja za njihovo raziskovalno delo in zaključne naloge; zbrane pa je uvodoma pozdravila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

Program se izvaja že 52 let in vrsto let se ga udeležujejo tudi učenci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, ki posegajo po najvišjih priznanjih. Ob 30 letnici nastanka samostojne in neodvisne države Republike Slovenije so trije učenci iz 9. razreda: Uran Čuš, Nika Lovrec in Tanja Gomilšek raziskovali dogodke v času osamosvajanja na območju Gornje Radgone, Radenc in Svetega Jurija ob Ščavnici.  Za raziskovalno delo so prejeli zlato priznanje. Iskrene čestitke.

 

Mentorica: Anita Zelenko