Letos mineva 29 let, odkar je Generalna skupščina OZN razglasila 22. marec za svetovni dan voda.

Na ta dan se spomnimo, kako pomembna za življenje je voda, da dostop do pitne vode ni zagotovljen vsem ljudem in kako nujno je odgovorno ravnanje z njenimi zalogami.

Letošnja nosilna tema svetovnega dneva voda (pomen in vrednotenje vode) je namenjena ozaveščanju o globalni vodni krizi in pomanjkanju čiste vode ter zavedanju, kaj nam voda pomeni, kako je pomembna za vsakega posameznika in lokalno okolje.

OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici se kot Unesco šola pridružuje obeležitvi tega dne z različnimi aktivnostmi. Od februarja 2021 so štirje učenci 7. razreda vključeni v mednarodni projekt Natural Steps. V projektu sodelujejo s svojimi vrstniki iz Španije in Turčije. Namen projekta je ozavestiti učence o pomenu narave za življenje na Zemlji. V marcu so se učenci posvetili obeležitvi svetovnega dne voda. Spoznavali so pomen vode na Zemlji. Z vrstniki iz tujine so na poseben način oblikovali napis v aplikaciji Canva WORLD WATER DAY – 22ND OF MARCH.

 

S pomočjo aplikacije na povezavi: https://www.watercalculator.org so preverili kakšen je njihov vodni odtis. Preverite tudi sami, kakšen je vaš vodni odtis v naravi.

Pri pouku geografije so učenci narisali in izrezali lističe v obliki vodnih kapljic. Nanje so zapisali, kakšen pomen ima voda za njih in kaj jim pomeni. Lističe so izobesili na oglasni deski v šoli.

Statistične podatke o porabi vode v Sloveniji za leto 20219 pa si lahko ogledate na tej povezavi: Svetovni dan voda (stat.si).

Voda je modro zlato. Je predragocena, da bi jo trošili po nepotrebnem.