Vsakemu začetku pripada konec. Tako se dogaja z najpreprostejšo šolsko filozofijo. Vedno znova septembrski začetek šolskega leta preko lažjih in težjih ovir preteče svojo pot do junijske ciljne črte. Čas, dolžina in težavnost poti je za vse enaka…najmlajši spoznavajo zanimivo kombinatoriko črk in številk, najstarejši pa kombinatoriko v različnih vejah znanosti. Zato je vsak zmagovalec…in zmaga je vstopnica za naslednjo igro…v naslednjem letnem času, na isti startni črti. Razlika bo le v številu odigranih poti.

Zadnjo so odigrali naši najstarejši učenci, ki bodo jeseni štartali novi modrosti naproti.

Zadnjo, skupno igro tega šolskega leta smo strnili v petek, 7. junija 2019. Dogodek, imenovan »Dan šole« je poseben dan, dan, ko si lahko privoščimo nekoliko drugačen potek delovnega dne in dan, ki ga imamo priložnost deliti s starši naših učencev. Pravi živ – žav, prava šolska pestrost ujeta v različnih dejavnostih. Začela se je s skrivnostnimi triki čarodeja. Nato se je dogajanje nadaljevalo v dveh delih.

Starejša dramska skupina je v dvorani KUS-a s priredbo komedije »Mulci proti doktorju. Zmeda« očarala občinstvo predmetne stopnje. Njihova mentorica in avtorica priredbe je Lidija Jarc.

Duhoviti dramski prizor z naslovom »Sovica oka« pa je v šolski telovadnici navdušilo občinstvo razredne stopnje. Mentorica in avtorica priredbe je Vida Štuhec Kuri.

V množici učencev najdemo množico različnih zgodb. Vsak učenec je lahko skupaj s starši kreiral svojo ter se vključil v izbrano delavnico. Na izbiro je bila barvita ponudba :«Glasba za sprostitev«, »Kazalo za knjige«, »Izdelava lesene štampiljke«, Mikroskopiranje in določanje mikroorganizmov«, »Matematične križanke«, »Igrivo v svet zgodovine in geografije«, »Namizne igre«, »Besede, besede, besede«, »MicroBit« in »Športne igre«. Zares nenavaden urnik, urnik z najljubšo časovnico,…brez ocen,… z nenavadno vsebino,…vsem všeč.

Osrednja točka dneva se je oblikovala s kulturnim programom v šolski telovadnici.

Z bistrim, dinamičnim ritmom so zaplesali učenci 2.razreda. V plesne valove jih je usmerila mentorica Vida Štuhec Kuri.

Energični in poskočni skupini deklet od 4. do 6. razreda sta z divjimi ritmi prevzele ves prostor. Njihov tempo vodi mentorica Eva Brunčič.

Posebnost naše šole je, da imamo med učenci tudi robote, saj živimo v modernem, digitalnem in robotskem svetu… Med vso znanstveno fantastiko se kljub svoji hladni neokretnosti najraje sprostijo prav v ritmičnem žanru. V boju z našimi dvomi sta enega izmed njih šestošolki Lana Eisenkohler in Nikol Jurič naučile… robo-ples. Njihov DJ in robo-mentor je Jurij Marhold.

Moderna glasba in temperament zabavnega robota je dogajanje pripeljalo k besedi ravnatelja, g. Marka Kranerja.

Želja po znanju, ustvarjanju in odkrivanju novega naj postane potreba, šele nato vrednota z bogatimi obrestmi.

Obresti svojega dela je uspelo vnovčiti mnogim učencem, saj so na različnih področjih dosegli številna priznanja. Prav posebno pozornost pa je bila namenjena nekaterim učencem, ki so dosegli izjemne rezultate:

Na državnem tekmovanju-Matemček – sta zlato priznanje dosegla:

  • Kamilo Kronvogel iz 6.a razreda,
  • Zala Stajnko iz 6.b razreda.

Na državnem tekmovanju –Logična pošast – sta zlato priznanje dosegla:

  • Kristijan Kronvogel iz 5.a razreda,
  • Julija Kronvogel iz 8. razreda.

Na kar treh državnih tekmovanjih – Razvedrilna matematika, Matemček in Logična pošast je srebrno priznanje dosegel:

  • Nik Krajnc iz 7.razreda.

Mentor vsem učencem, prejemnikom priznanj na matematičnem področju je Peter Korošec.

  • Na mednarodnem likovnem natečaju, »Nasmeh, ker mi je mar, povsod in za vsakogar«, je nagrado druge triade osnovnošolcev (sodelovalo je 817 likovnih del iz 121 šol, 6 vrtcev in 3 držav) prejela:

 

  • Lana Lorenčič iz 5.b razreda.

Na likovnem natečaju za »Izvirno otroško likovno delo« na temo »Tisnikar in vran Koki« (sodelovalo je skoraj 1000 otrok, enakovredne nagrade je prejelo le pet avtorjev) je nagrado prejela:

  • Nina Jurkovič iz 8.a razreda.

Mentorica likovnega področja je Mira Petek.

Na državnem tekmovanju v atletiki (tek na 60 m) je srebrno medaljo prejel:

  • Domen Marinič iz 9.razreda.

Mentor športnega področja je Robert Črnčec.

Največji, najstarejši, najbolj kreativni, najbolj duhoviti, najpametnejši…in vse odlike, ki se začnejo z »naj«, pripadajo seveda učencem 9. razreda. Toda naslov prestižne odlike, ki se začne z »naj«, pripada le enemu učencu. Kriterij za dosego častnega naslova »NAJ UČENEC« je izpolnil Nejc Jurkovič.

  1. ravnatelj, Marko Kraner je Nejcu izročil plaketo ter mu čestital, prav tako pa vsem prejemnikom priznanj, medalj in nagrad ter njihovim mentorjem.

Kulturni del dogajanja je zaključil mladinski pevski zbor s spremljavo folklorne skupine ter šolskega ansambla. Zapeli, zaigrali in odplesali so tri pesmi ter jih združili v glasbeno- plesno kombinacijo… »Iz Goričkega v Piran«, »Čas« in »Euphoria«. Šolski prostor je postal glasbeni oder z navdušeno publiko. Glasbena scena se je oblikovala pod mentorstvom Simona Alatiča. Odlično folklorna skupina je odplesala pod mentorstvom Nataše Paldauf in Alenke Ferenc Mlinarič.

Celotno dogajanje je zaokrožila razstava izdelkov, nastalih pri pouku. Igra dneva se je nadaljevala v delavnicah, športnih dejavnostih na igrišču, z ogledi razstave priznanj in pokalov v matični učilnici, skratka, živ-žav v šolskih prostorih.

Vsakdo je imel priložnost poiskati najboljše, saj vemo…kdor išče, ta najde…

V dobrem najdemo lepo… Iz lepega nastaja dobro… Če zmore sonce razjasniti oblačno nebo, zmore človeka razjasniti plemenito srce…

 

Mira Petek

Organizatorji prireditve: Nataša Paldauf, Petra Maurič, Irena Skotnik, Robert Črnčec in Mira Petek.