Že trinajsto leto zapored je potekala mednarodna obeležitev 27. januarja kot dneva spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in decembrom 1944 je v Auschwitzu umrlo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov. V to taborišče smrti je bilo prepeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Zavezniški vojaki so 27. januarja lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk.

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici smo z obeleževanjem začeli že jeseni 2018, ko smo se kot šola vključili v mednarodni projekt The Crocus Project, ki ga vodi nevladna organizacija Holocaust Education TRI, financira pa Evropska komisija.

Učenci devetega razreda so posadili čebulice rumenega žafrana na šolsko gredico, ki so jo uredili učenci naravoslovnega krožka pod mentorstvom Mateje Krajnc. Tako smo se spomnili 1,5 milijonov umorjenih judovskih otrok in tudi ostalih otrok v holokavstu.

V začetku januarja 2019 smo na šolskem hodniku postavili razstavo z naslovom Otroci & holokavst.

V petek, 25. 1. 2019, smo v okviru pouka domovinske in državljanske kulture ter etike z učenci 8.a razreda izvedli delavnico na temo Otroci in holokavst. Del delavnice je bil tudi ogled krajšega dokumentarnega filma Tri obljube, ki predstavlja življenje Judov v Beogradu in vlogo slovenskega duhovnika Tumpeja pri reševanju življenj Judov.

V ponedeljek, 28. 1. 2019, so se tri učenke 9. razreda udeležile zgodovinske učne ure v sinagogi v Lendavi. V okviru učne ure so si ogledale predstavo Estera ali praznik usod. Učenke so o učni uri povedale: »Predstava nam je bila všeč«. Približala nam je bogato preteklost Judov in njihovo usodo v času nacizma.«

Upamo, da bomo z obujanjem spomina in ozaveščanjem mladih o solidarnosti, nudenju pomoči sočloveku in strpnosti, kot šola pripomogli k miru v svetu.

Mentorica: Anita Zelenko, prof.