SVET, V KATEREM ŽELIM ŽIVETI je bila tema natečaja Evropa v šoli za šolsko leto 2016/2017.

Otroci in nasploh mladi hočejo soodločati pri načrtovanju svoje prihodnosti, prihodnosti Evrope in sveta. Prav o tej temi so mladi razmišljali že na otroškem parlamentu 2016 ter v številnih aktivnostih v Tednu otroka. Takrat je Desa Muck v svoji poslanici mladini položila na srce: »Vidiš, svetova sta dva. Ti moraš izbrati v katerem od obeh boš živel. In živel boš v tistem, ki ga boš ustvaril. Toda ne moreš ga ustvarit sam. Nikoli sam. Vedno skupaj. Samo skupaj. Skupaj.«

Tudi učenci 4. razreda so razmišljali, v kakšnem svetu želijo živeti in kaj so pripravljeni sami storiti za lepši jutri. Tokrat so učenci svoje poti razmišljanja usmerili k skrbi za čisto okolje. Nastala so likovna dela, ki so orisovala različne vzroke za onesnaževanje in zastrupljanje našega življenjskega prostora.

Špelino likovno delo z naslovom »Odstranimo strupene kemikalije« je prepričalo likovno komisijo Evrope v šoli ter se uvrstilo po predhodnem regionalnem izboru na 1. mesto na nacionalnem nivoju druge triade osnovnih šol.

Za nagrado je prejela nekaj dni aktivnih počitnic v krogu svojih vrstnikov v enem izmed CŠOD-u po lastni izbiri.

Zaključna prireditev je bila v četrtek, 11. maja v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani.

Mlade nagrajence je z uvodnim pozdravom nagovorila  predsednice ZPMS Darja Groznik, državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve, veleposlanica, Darje Bavdaž Kuret in predsednik Odbora za zadeve Evropske unije, Kmal Izidor Shaker. Program je s svojim živahnim nastopom popestrila povezovalka Pika, ki je skupaj z govorci in predsednico Nacionalnega odbora za natečaj Evropa v šoli Majdo Struc zmagovalcem podelila nagrade. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel raper Nipke.

Misli in želje o svetu, v katerem želijo živeti, so nagrajenci natečaja zelepili na drevo Slovenija 2050.

Špelino sklepno misel z iskricami zaključne prireditve natečaja najdete v videu Urada za komuniciranje Vlade Republike Slovenije na spletnem naslovu:

https://www.facebook.com/evropavsoli.

 

Čestitamo vsem sodelujočim učencem, posebej pa Špeli.

Mentorica Mira Petek