Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2017, so tudi pri Svetem Juriju ob Ščavnici, ki se je s številnimi pomembnimi predstavniki zapisal na kulturni zemljevid Slovenije, s proslavo počastili kulturo in podelili priznanja najzaslužnejšim kulturnikom občine.
Na začetku velja poudariti, da ni naključje, da Slovenci svoj praznik kulture praznujemo prav 8. februarja. Na ta dan je namreč leta1849 umrl naš največji pesnik France Prešeren, čigar dela so postala trajna dobrina našega naroda. Bil je eden izmed prvih Slovencev, ki je spoznal, da se je z umetnostjo moč boriti proti neznanju in nekulturnosti.

Vsi, ki so sodelovali na proslavi, se tega še posebej zavedajo. Sonja Karlo, voditeljica, je na oder najprej povabila župana občine Miroslava Petroviča, ki je pozdravil vse prisotne, nato pa še slavnostno govornico. Ta čast je letos pripadla mag. Valeriji Perger, ki je svoje otroštvo in mladost preživela v Okoslavcih ter obiskovala osnovno šolo pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Študirala je slovenski jezik in primerjalno književnost, na začetku kariere delala kot profesorica, že nekaj časa pa je zaposlena kot višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarskem. Ukvarja se s sistemom dvojezičnega izobraževanja ter problematiko ohranjanja jezika pri manjšinah, zanima pa jo predvsem didaktika pouka slovenščine kot drugega jezika. V svojem rahločutnem in čustveno obarvanem govoru, ki mu je bilo užitek prisluhniti, je razmišljala o navezanosti na domači kraj in domače ljudi. Poudarila je zavedanje o pomembnosti in obstoju našega naroda ter posameznikov, prav tako pa spregovorila o lepoti slovenskega jezika in spoštljivem odnosu do slovenske besede. Povedano je podkrepila s citatom Ivana Cankarja, ki je nekoč zapisal, da »so mnogi tuji jeziki pomembnejši in blagoglasnejši, a vendar vsakemu najlepše zveni domača beseda«.

Kulturni program se je nadaljeval z recitalom Prešernovih pesmi, ki so jih pod mentorstvom Lidije Jarc in Maje Strah suvereno predstavili osnovnošolci Miha Pohar, Eva Mlinarič, Teo Kralj Gregorec, Eva Gradišnik, Julija Kronvogel, Julija Polak, Nika Jurkovič, Lana Brumen in Nina Jurkovič.

Sledili so pogovori voditeljice s tremi domačimi pesniki, v katerih so spregovorili o svojem pesniškem izrazu, o načinu in času pesnjenja ter kulturi. Prvi pogovor je potekal s Cvetko Novak. Svojo pesniško pot je pričela v srednjih letih ter se javnosti predstavila s pesmimi Ozki prehodi, Melanholija in Terabiti sovraštva, v prihodnosti si želi izdati še pesniško zbirko. V drugem pogovoru je sodeloval Boštjan Petučnik, ki se s pisanjem ukvarja že 20 let in je izdal pesniško zbirko Pesmi sivega laboda. Pesnica Monika Čuš je spregovorila kot tretja. Tudi ona se s pisanjem verzov ukvarja že več kot 15 let in je javnosti že dobro znana z izdajo štirih pesniških zbirk: Sledi vetra, Sinjina, Bučanje valov ter Bežala bi s konji.

Kulturni program so z vedno čudovitim in univerzalnim jezikom sveta, glasbo, popestrili nadarjeni in uspešni glasbeniki: Urban Kurbus, ki je zaključil študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Nejc Kurbus, študent pozavne na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, ter Daniella Kosi, dijakinja gimnazije v Bad Radkersburgu, ki je zaigrala klavirski skladbi.

Proslava je vrhunec dosegla s podelitvijo priznanj za področje kulture, ki sta jih podelila Boštjan Petučnik, predsednik ZKD Sveti Jurij ob Ščavnici, in župan občine. Priznanja so prejele: Irena Skotnik, ki je dejavna v številnih društvih v občini in je ena izmed ustanoviteljic literarnega in likovnega društva, v zadnjih letih pa se posveča predvsem likovni umetnosti; Monika Čuš, ki je s svojim delom na literarnem področju in z izdajo že prej omenjenih zbirk vidno prispevala k prepoznavnosti ter razvoju kulture v občini; in Slavica Trstenjak za predano delo na dramskem, glasbenem, uredniškem ter organizatorskem področju.

Ob koncu je vredno zapisati tudi to, da je občinsko proslavo pripravil tim zaposlenih v OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici ter vrtcu Sonček, in sicer kot drugo prireditev v ciklu celoletnega dogajanja ob 250-letnici šolstva pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Izpostaviti je potrebno tudi dejstvo, da so prav vsi dobitniki priznanj, kakor tudi vsi nastopajoči, sedanji ali nekdanji učenci šole, ki je in še zmeraj pomembno vpliva na razvoj ter obstoj kulture tega lepega kraja. Sama proslava pa je dokaz, da smo Slovenci kulturno bogat narod, ki nima samo Prešerna in Cankarja, ampak še mnogo ljudi pravih vrednot, pravih besed.

Besedilo: Maja Strah

Cvetka Novak_1

Cvetka Novak

Osnovnošolci_1_1

Osnovnošolci_2_1

Valerija Perger_1

Valerija Perger

Boštjan Petučnik_1

Boštjan Petučnik

Monika Čuš_1

Monika Čuš

Nagrajenci_1

Nagrajenci

Nagrajenci in nastopajoči_1

Nagrajenci in nastopajoči

Fotografije: Vida Štuhec Kuri