OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici se je vključila v projekt podjetja Reflex »Pazi, steklo!«

V sredo, 18. 11. 2015, sta nas, učence in učitelje OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, v okviru projekta »Pazi, steklo!« obiskali predstavnica podjetja Reflex iz Gornje Radgone, gospa Janja Jozelj, in priznana slovenska pisateljica, gospa Janja Vidmar. »Pazi, steklo!« je nadvse inovativen projekt in je nastal na pobudo podjetja Reflex, ki ga je tudi finančno omogočilo, idejno zasnovo zanj pa si je zamislila Janja Vidmar, ki pravi, da »je to eden izmed redkih projektov, v katerem sta se združila gospodarstvo in kultura«.

Podjetje je k sodelovanju povabilo ravnatelje, učitelje in učence 2. ter 3. vzgojno-izobraževalnega obdobja bližnjih osnovnih šol. Naša šola je vabilo z veseljem sprejela ter se v mesecu septembru počaščena in ponosna projektu tudi priključila, njegovo koordinacijo pa sta prevzeli profesorici slovenščine, Maja Strah in Lidija Jarc. Glavni namen projekta je učence poučiti o steklu, v njih spodbuditi zanimanje za branje, ki je, kot pravi Janja Vidmar, »edino potovanje, s katerega se zagotovo vrneš živ, zdrav in bogat«, in jih navdušiti za ustvarjanje na katerem koli področju, na primer literarnem, dramskem, likovnem, tehniškem … Izhodišče za ustvarjanje predstavlja knjiga Janje Vidmar, ki jo je zapisala prav za ta projekt in nosi naslov Pazi, steklo! ali Od frnikole do okna. V prvem koraku projekta so v mesecu oktobru vsi sodelujoči učenci prejeli brezplačen izvod knjige, ki so jo tudi z navdušenjem prebrali, saj so glavni književni liki njihovi sovrstniki, in sicer Jakob, Nina ter Gašper, ki se nič kaj navdušeni s steklom srečajo pri uri kemije, a se kasneje po spletu okoliščin nad njim navdušijo in izdelajo stekleno ptičjo hišico.

Drugi korak projekta pa predstavlja že na začetku omenjeno srečanje s predstavnico podjetja Reflex in pisateljico. Omenjeni gostji sta nas dve uri na zelo prijeten, poučen ter zabaven način, in to s pomočjo besede, slike, različnih vrst stekla ter steklenih izdelkov, seznanili z nekaterimi dejstvi o podjetju, steklu ter podarjeni knjigi. Izvedeli smo, da je podjetje Reflex ustanovil gospod Robert Krempl leta 1979. Sam pravi: »Podjetje lahko nastane kot strogo načrtovana zasnova dela in želje po razvoju, napredku, uspehu. Lahko pa se rodi kot uresničitev otroških sanj, ko z velikimi očmi zreš v svet, ves nov in drugačen, kot si ga je med šolanjem predstavljalo mlado srce.« Tako se je sprva majhno podjetje razvilo v danes največje podjetje za predelavo in obdelavo stekla v državi, ki po vsej domovini, sosednjih državah in raznih koncih sveta odeva hiše in zgradbe v prekrasna oblačila iz stekla in izdeluje različne steklene izdelke. Njihovi najodmevnejši projekti so sodelovanje pri gradnji nakupovalnega centra Westfield v Londonu, dirkališča v Zeltwegu, stadionov Ljudski vrt in Stožice, mariborske medicinske fakultete … Seznanili smo se tudi z različnimi vrstami stekla, se poučili, kje vse ga uporabljamo, izvedeli, da ima steklo tudi do 30-krat večjo tlačno trdnost kot beton ali kamen, da reciklaža ene steklenice prihrani toliko energije, da lahko 11-vatna sijalka sveti 20 ur in da se odpadki iz stekla v naravi razkrajajo 4000 let. Na koncu smo se nasmejali še ob kvizu, v katerem je pisateljica na dramatičen način preverila, kaj o steklu sta si zapomnili izbrani skupini deklet in fantov. Kvizu je sledila še predstavitev in vzpodbuda k tretjemu koraku projekta, v katerem bodo učenci preizkusili tudi svojo ustvarjalnost, ki jo svet in podjetja, kot je Reflex, ki se mu ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo, še kako potrebujejo!

DSC_0552_1

DSC_0553_1

DSC_0561_1

DSC_0569_1

DSC_0572 (1)_1

DSC_0579 (1)_1

DSC_0576_1

Besedilo: Maja Strah

Foto: Lidija Jarc, Jurij Marhold