customLogo

Danes je 21. september, dan, ki ga je OZN proglasila za svetovni dan miru. To je tudi dan, ko se tisoče šol in otrok vsega sveta poveže v skupni misli miru in prijateljstva. Na tisoče šol iz 150 držav vsega sveta je danes svoje misli in dejanja združilo v sajenju dreves.

Tudi mi smo se pridružili temu dogodku. Po kratkem programu, ki so ga pripravili učenci, sta učenca 1. razreda s pomočjo župana občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslavom Petrovičem,  posadila drevo, ki se imenuje ginko.

Dvokrpi ginko ali krajše ginko je drevo, ki ga je slavni biolog Charles Darwin poimenoval živi fosil, saj je na Zemlji rasel že pred 300 milijoni let. Drevo ima izjemno dolgo življenjsko dobo in doseže starost tudi do 1000 let. Njegovo latinsko ime je Ginko biloba, zato je dobilo zdravilo, ki ga izdelujejo iz njega, ime Bilobil. Zdravilo se uporablja za izboljšanje spomina in miselnih sposobnosti. Kaj več o tem zanimivem drevesu si lahko preberemo na plakatu, ki so ga ob tej priložnosti izdelali učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Organizmi v naravi in umetnem okolju.

Ker je danes dan miru, smo to drevo proglasili za drevo miru.

Želimo si, da bi rasli z našimi drevesi v boljšo bodočnost!

DSC_0419 DSC_0428

Tim Unesco šole