V torek, 21. novembra 2023, je za učence od 6. do 9. razreda potekal kulturni dan. Osrednji dogodek le-tega je bil ogled gledališke predstave iCankar, sicer pa so bili njegovi poglavitni cilji spoznavanje življenja in dela Ivana Cankarja; razumevanje gledališkega bontona; razvijanje sposobnosti aktivnega poslušanja in opazovanja, analize, prepoznavanja glavnih elementov zgodbe, karakterizacije likov ter sporočila gledališke predstave; sodelovanje v skupinah oz. spodbujanje timskega dela, komunikacije in izmenjave idej ter aktualizacija obravnavane tematike.

Učenci so najprej pod mentorstvom učiteljev spoznali oz. ponovili pravila gledališkega in avtobusnega bontona ter se seznanili z vsebino predstave. Po opravljeni malici so se odpeljali v Mestno gledališče Ptuj, kjer so si ogledali gledališko predstavo iCankar. Le-ta je po mnenju strokovne komisije Slovenskega gledališkega inštituta uvrščena v Katalog kakovostnih gledaliških predstav in pedagoških programov za otroke. Mladi po Cankarju dostikrat neradi sežejo, saj ima pridih šole, s tem pa predznak dolgočasnosti. Tudi sicer je njegov jezik bogat s simboli in besedami, zato je težje razumljiv.

Kljub temu so učenci z velikim zanimanjem spremljali napeto zgodbo oz. detektivko za mlade, ki je sestavljena iz resničnih dogodkov Cankarjevega življenja in dogodkov, ki jih je spletla njegova domišljija. V predstavi so tako pobližje spoznali pisatelja, ki je znal biti mil, rahločuten in duhovit, hkrati pa tudi piker, sarkastičen in oster, ter prelomne dogodke iz njegovega življenja. Ti dogodki so se prepletali z nekaterimi njegovimi literarnimi zgodbami, ki so tvorile celoto. V času, ko je termin zvezda zlorabljen do obisti, je predstava nazorno pokazala, kaj to resnično pomeni – Ivan Cankar je bil to že sto let nazaj.

Tako so učenci spoznali, da je bil Cankar ne le prvi slovenski poklicni pisatelj, ki se je s svojimi dramami uvrstil v sam vrh evropske književnosti, ampak tudi da je bil pravi zvezdnik svojega časa. Že ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja je živel in razmišljal zelo svobodno, se zanimal za različne novosti, rad je nastopal pred množico in se udeleževal javnih prireditev. Boril se je za pravice revnejših in šibkejših ter zaničeval krivice takratne družbe.

In ker bi Cankar, če bi živel v današnjem času, bil zagotovo vplivnež oz. influencer, so se učenci po vrnitvi v šolo preizkusili še v delavnici »Cankarjev Instagram profil«. S pomočjo informacij, ki so jih pridobili z ogledom gledališke predstave, in avtorjeve biografije so morali razmisliti o tem, kaj bi Cankar objavljal, katere slike bi delil, kakšne citate bi uporabljal in kako bi se predstavil svojim sledilcem. Tako so učenci v skupinah ustvarili po tri Cankarjeve ”Instagram objave”, jih predstavili razredu in pojasnili, zakaj so izbrali določene vsebine. V zaključku so še izrazili svoje mnenje o tem, kako bi Cankar uporabil družbena omrežja, ter delili svoje misli o literaturi v sodobnem svetu.

Ob koncu velja poudariti, da je kulturni dan odlično uspel, saj je bil vsebinsko bogat, v njem smo združili preteklost in sedanjost ter aktualizirali tematiko in Cankarja, ki bi z lahkoto bil s svojimi idejami tudi tukaj in zdaj. Našim učencem bi zagotovo dejal: »Ko človek shodi, se mu odpirajo korak za korakom prostrani svetovi, se mu razkrivajo, ga obsipljejo svetla bogastva.«

Gledališče Gledališče

iCankar plakat iCankar plakat iCankar plakat iCankar plakat iCankar plakat iCankar plakat iCankar plakat iCankar plakat

Tim za pripravo kulturnega dne:

Lidija Jarc, Petra Kvas, Maja Strah