V sredo, 1. marca 2023, smo pri krožku Mali šef gostili vodjo projekta KUHNAPATO, go. Anko Peljhan, ki je spremljala naše delo. Ker je namen projekta ohranjati stare in tradicionalne jedi, smo se skupaj z učenci odločili pripraviti kar dve jedi, ki za naše kraje veljata kot tradicionalni.

Za prvo smo recept izbrali iz knjige Janeza Bogataja Gastronomija panonske Slovenije, recept za drugo pa smo zapisali iz izročila naših babic.

Zakaj smo izbrali jedi, kjer je glavna sestavina skuta oz. mlečni izdelki? Ker so lahki za pripravo, dokaj cenovno dostopni in nastala jed je vsekakor zelo okusna.

Tudi nekoč je bilo razmišljanje podobno, saj je vsaka tudi najbornejša kmetija imela v hlevu vsaj kravo ali dve, in je pridna gospodinja znala iz mleka delati čudeže. Med drugim je mleko dajala »sedovat« in nastala je skuta, kisla smetana, kislo mleko in nenazadnje tudi maslo. Ker pa so bila pri hiši tudi kakšna žita, ki so ga zaslužili na dnini, je na več načinov znala uporabiti tudi različne moke – ajdovo, pšenično, itd… Iz preprostih sestavin so torej nastale odlične pogače…tudi AJDOV KRAPEC, ki smo pripravili.

Tudi naša druga jed je temeljila na skuti. Pripravili smo jo s čebulo in dodali nekaj začimb, prevladovala je rdeča paprika. Nekoč so to jed imeli za popoldansko malico – JUŽINO, ki so jo jedli na žlico z dobrim domačim rženim kruhom. Dandanes takšno jed uživamo predvsem kot namaz.

Pripravljene jedi smo postregli našim učiteljem, ki so tistega dne sestankovali do poznega popoldneva in jim je naš prigrizek šel še kako v slast. Naša gostja bila nad jedmi nadvse navdušena.

Pri delu smo uporabili sestavine domačih lokalnih ponudnikov.

Poglejte nekaj utrinkov.