V sredo, 15. 2. 2023, smo imeli zaključek projekta Čajanka mladi – odraslim, ki smo jo izvajali v sodelovanju z Javnim zavodom Knjižnice Gornja Radgona. Dejavnosti smo od oktobra, ko smo projekt začeli, delali pri pouku slovenščine in knjižnično – informacijskih znanjih v 5. razredu.

Učenci so razmišljali o priložnostih v našem kraju, v naši občini skozi otroške oči, pravzaprav o vsem tistem, kar bi ga lahko še izboljšalo. Porajalo se jim je veliko zamisli, in sicer so ideje zbirali na več področjih. Pogovarjali so se o športu, zabavi, ekologiji, varnosti, prometu, o stanovanjski problematiki in razvoju na področju gospodarstva, obrtništva ter kmetijstva, prav tako pa niso pozabili na naravno in kulturno dediščino. Svoje poglede, ideje, zamisli in želje so strnili v obliki pesmi in stripov. Njihove izdelke smo v sredo predstavili tudi županu naše občine.

Ta dan sta nas ob 8. uri na občini sprejela direktorica JZ knjižnice Gornja Radgona, ga. Andreja Vučak Hribar in župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, g. Andrej Vrzel. Pripravili smo pester program, kjer so učenci prebrali svoje pesmi in stripe, dogodek pa smo popestrili tudi z glasbenimi točkami, saj nam je Kristjan zaigral na kitaro; Aneja, Lina, Nely, Mia, Kaja in Staša pa so tudi zaplesale.

Županu smo se zahvalili za čas in pozornost. Predali smo mu zbirko naših izdelkov, da si bo lahko ideje učencev tudi v miru pogledal. En izvod naših zapisov pa smo podarili tudi direktorici radgonske knjižnice.

Župan se nam je lepo zahvalil in otrokom povedal, da bo razmislil o njihovih idejah in v kolikor bo v njegovi moči, tudi vsaj delček uresničil. Direktorica knjižnice je bila nad videnim navdušena, učence je pohvalila za njihov trud in na koncu vsakemu izmed njih podarila knjigo društva Jasa avtorja Aneja Sama z naslovom Vsi smo lahko lepi.

Učenci so se na koncu tudi okrepčali s sokom in keksi.

 

Mentorici projekta: Alenka Omulec Divjak in Sanja Krajnc