Gledališki oder so po dveh letih premora učenci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici zelo pogrešali. To se je izkazalo v torek, 31. 5. 2022, ko so si ogledali uprizoritev z naslovom Zanesi se name v izvedbi učencev dramskega krožka.

Učenke, ki so dramski krožek obiskovale že pred dvema letoma, so z mentorico Lidijo Jarc napisale scenarij, redno prihajale v vajam in se pripravljale za nastop na Občinskem srečanju otroških gledaliških skupin, ki pa je nekaj dni pred izvedbo bil odpovedan. Nastopil je čas zaprtja države in prepoved nastopanja na kulturnih prireditvah. Razočaranje je bilo veliko, saj predstave niso mogli odigrati, a scenarij je ostal v učiteljičinem predalu. Tako je v tem šolskem letu, ko so se začeli sproščati ukrepi in odpravljati omejitve, pri učenci znova vzplamtela želja po predstavi. Odločili so se, da bodo že napisan scenarij priredili, ga preoblikovali in na zadnji majski dan igro postavili na oder.

V 45-minutni predstavi tako nastopi kot glavni lik učenka Lena, ki v novem šolskem letu začne obiskovati novo šolo. Sošolci je ne sprejmejo medse, še več – iz nje se norčujejo. Le Zoja je dekle, ki se z Leno spoprijatelji. Ko skupaj presenetita s pevsko-glasbeno točko na šolski prireditvi, se predstava konča s preobratom. Sošolci spoznajo svoje napake, obžalujejo svoje obnašanje do Lene in se ji opravičijo. Zavedajo se svojih besed in dejanj, predvsem pa pomembnosti obnašanja do sočloveka.

Predstava ima pomembno sporočilo o sprejetosti posameznika v družbi in gledalcu nastavi ogledalo o tem, kaj je prav in kaj ni.

Dvanajst učenk in učencev od 6. do 9. razreda je svoje vloge odlično odigralo. V vlogi Lene se je izkazala Živa Habjanič, njeno mamo je odigrala Melisa Domajnko, Lenino sestrico Mio pa Nika Vrbnjak. Sošolce, ki Leni niso naklonjeni, so odigrali Žan Fijavž (Teo), Matic Podgoršek (Marko), Zala Kuri (Teja) in Maša Vodušek (Karin). Lara Rozmarič je navdušila z vlogo prijazne sošolke Zoje, njeno sestrico Ivo pa je presenetljivo igrivo odigrala Nina Vrbnjak. Nika Kuri je nastopila v vlogi razumevajoče učiteljice, medtem ko sta se Petja Hajdinjak in Ariana Klemenčič preizkusila v vlogi voditeljev na šolski prireditvi.

Mladi igralci so v jutranji predstavi sprva očarali učence od 3. do 5. razreda in njihove učiteljice, kasneje pa poželi velik aplavz od učencev od 6. do 9. razreda in učiteljev, ki poučujejo na predmetni stopnji. Prav slednjega so se živahni ter mladostniško razigrani gledališčniki najbolj razveselili.

Lidija Jarc