27. januarja je minilo 77 let od osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča smrti Auschwitz, kjer je umrlo okoli 1,1 ljudi, predvsem Judov. Na ta dan se mednarodna skupnost spominja žrtev holokavsta.

Holokávst, hebrejsko tudi šoa, je sistematični genocid Judov, ki ga je izvajala nacistična Nemčija med drugo svetovno vojno. Začel se je v letu 1941 in je trajal vse do konca vojne leta 1945. Glavni cilj holokavsta je bilo iztrebljenje evropskih Judov, kar so nacisti imenovali dokončna rešitev. V tem temnem obdobju zgodovine jih je umrlo med 6 in 6, 5 milijonov.

Slovenija ta dan obeležuje od leta 2008. Tudi na naši šoli  že vrsto let obeležujemo spomin na enega največjih zločinov proti človeštvu, saj je dolžnost mladih generacij, da spomin ohranjajo, da se podobna grozodejstva ne bi ponovila.

V ta namen so devetošolci na primeru ogleda filma, z uporabo verodostojnih zgodovinskih virov preživelih Judov, predvsem otrok, kritično obsodili vsa zločinska dejanja, ki so človeštvu pustila velik pečat. Holokavst so spoznavali skozi oči žrtev, skozi besede svojih vrstnikov, torej zapise otrok, ki so živeli v tem groznem času. Brali so številna pričevanja otrok iz različnih evropskih držav, s čimer smo prikazali prostorsko in časovno razsežnost zločina.

V letošnjem šolskem letu smo se pridružili tudi projektu »6 milijonov ladjic za 6 milijonov žrtev. Namen akcije je poleg opozarjanja na žrtve holokavsta, še opozarjanje na vse žrtve genocida in današnje žrtve človeške ignorance najranljivejših v družbi. Gre torej tudi za dobrodelno akcijo.

Zelo ponosni smo na naše učence, saj so se v projekt dejansko vključili vsi razredi na šoli.  Izdelovanja ladjic iz odpadnega papirja so se lotili zelo zavzeto in do konca decembra izdelali natanko 39898 ladjic. Akcija še ni zaključena, saj traja vse do 9.  maja. 

Iz zbranih ladjic bo skupina študentov arhitekture ustvarila umetniško inštalacijo, ki si jo bo mogoče tudi ogledati, nato pa bodo ladjice poslane v reciklažo. Zbrani denar bo namenjen društvu UP-ornik za plačilo najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za socialno šibke. V začetku junija 2022 pa se bo v spomin žrtvam genocidov odvil tudi zaključni koncert »Nekoč in danes«.

Z obeleževanjem spomina in sodelovanjem učencev v projektih se želimo približati naslednjemu spoznanju:

»Naše lastno srce, naš lastni um je tempelj, doktrina je sočutje, ljubezen in spoštovanje pravic ter dostojanstva ljudi ne glede na to, kdo ali kaj so«. (DALAJ LAMA)

Zapisala Anita Omulec