V letošnjem letu se je naša šola v okviru dejavnosti razširjenega programa, prijavila na vseslovenski projekt KUHNAPATO.
Nekateri od glavnih ciljev projekta so dokazati mladostnikom in ostali javnosti, da je zdrava hrana lahko dostopna vsem, ne glede na njihovo ekonomsko stanje, osnovne sestavine približati otrokom, kot nujen sestavni del obroka, zdrave obroke narediti »simpatične« in okusne ter tako spodbuditi spreminjanje otroškega okusa, razširiti obzorje znanja o lokalni hrani (širina, način pridelave, inovativni načini uporabe, posledice ali vzroki prehranjevanja) in možnostih kreacije jedilnikov v skladu s smernicami šolske prehrane.

V okviru projekta je tudi v prejšnjem tednu potekal nagradni natečaj Praznična igra, v kateri so sodelovali tudi naši učenci 5. in 6.-ih razredov. Njihova naloga je bila, da s korakom nazaj, pogovorom z babico ali sosedo, morda s pomočjo še na roko napisanega recepta ali pa kar s svojo domišljijo, ki se ozira po okolici, poskušajo na krožnik postaviti jedi, ki bi jih bilo vredno spoznati ponovno in jih vključiti v naše jedilnike; torej stare jedi.

Po opravljeni nalogi so mi ućenci poslali fotografije in recepte, ki sem jih nato posredovala naprej v Ljubljano, nosilcem projekta, na ocenjevanje.
Vsi naši učenci so s strani ocenjevalcev prejeli izjemne pohvale za pripravo starih jedi, kar pet pa jih bo v prihodnji dneh prejelo nagrado. Nagrajenci so:
BRINA PŠENIČNIK 5.a – Buhtlji
JAN SENEKOVIČ 5.b – Božični kruh
ANEJ CMAGER 6.b – Oljovica
NIKA VRBNJAK 5.b – Oljovica
EVA PERŠAK 5.b – Pečena jabolka

dav

Za izjemno delo vsem učencem velika pohvala, ki naj vam bo za spodbudo pri nadaljnih kuharskih podvigih.

Vida Štuhec Kuri,
mentorica dejavnosti Mali šef