Irska nevladna organizacija Holocaust Education TRI že več let v enajstih državah izvaja »The Crocus Projekt« oz. projekt sajenja čebulic rumenega žafrana, v spomin na 1,5 milijon judovskih otrok in tisoče ostalih otrok, ki so bili  žrtve holokavsta. Projekt financira Evropska komisija. S šolskim letom 2018/2019 je v projekt vstopila tudi Slovenija.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega žafrana, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dne spomina na holokavst (27. januar). Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacizma. Tisoče otrok je v času nacizma izgubilo svoja življenja, mnogi so tudi preživeli. Danes kot stari starši prenašajo svojo zgodbo svojim vnukom. Spomladi nas rumeni cvetovi spominjajo na otroke, ki so umrli. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah, lahko začne novo življenje.

V šolskem letu 2018/2019 je v zgoraj omenjeni projekt na pobudo Zavoda za šolstvo, oddelka za zgodovino pristopila tudi OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Učenci naravoslovnega krožka so pod vodstvom mentorice Mateje Krajnc uredili okroglo gredico pred šolo in jo pripravili za sajenje čebulic rumenega žafrana.

Učenci 9. razreda so pod vodstvom učiteljice zgodovine, Anite Zelenko, na razredni uri izpeljali delavnico Skozi naše oči. Prebirali so pričevanja otrok, ki so preživeli holokavst oz. odlomke iz dnevnikov, ki so jih pisali judovski otroki med holokavstom. Pričevanja otrok so iz različnih evropskih država. Na ta način so učenci dobili prostorsko in časovno razsežnost zločina. Delavnico so zaključili s sajenjem čebulic rumenega žafrana v spomin in opomin ter v upanju na mir.

Učenci obveznega izbirnega predmeta angleščina 3 so pod vodstvom učiteljice angleščine Petre Kvas prevedli del gradiva o projektu iz angleškega v slovenski jezik. Njihovo delo bo uporabljeno pri pripravi plakata o projektu.

Čeprav je sajenje čebulic rumenega žafrana v spomin na otroke umrle v holokavstu žalosten dogodek, nas njihovo cvetenje spomladi navdaja z novim upanjem.

Zapisala: Anita Zelenko, prof.