Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino. Prvič smo ga obeležili 2. aprila 1967. Ta dan je posvečen predvsem največjemu danskemu pravljičarju Hansu Christianu Andersenu, ki ga poznajo mladi in malce manj mladi bralci po vsem svetu.

V letošnjem letu je ob tej priložnosti mednarodna zveza za pripravo poslanice in plakata izbrala  sekcijo IBBY z Japonske. Njeno vodilo je slikovita prispodoba branja kot potovanja, saj je Eiko Kadono, avtorica poslanice ob mednarodnem dnevu knjig za otroke 2024, uvodoma zapisala: »Zgodbe sedejo na krila in potujejo. Želijo si slišati. Kako vznemirjeno bije srce.«

Celotno poslanico si lahko preberete na strani slovenske sekcije za mladinsko književnost IBBY.

Danes so učenci 7. a-razreda v okviru ur knjižnično-informacijskega znanja obeležili ta dan tako, da so ga povezali z rojstnim dnem pesnice in pisateljice Anje Štefan, ki prav na mednarodni dan knjige praznuje rojstni dan. Ker bo v tem šolskem letu gostja na zaključku podelitve priznanj za bralno značko, so raziskovali njeno biografijo in literarni opus, ki je zelo bogat.

Njene pesmi in zgodbe, ki so jih prebirali ob tem, ko so oblikovali plakate, so potovale od učenca k učencu in kasneje tudi v njihove nahrbtnike, saj so si jih nekateri izposodili. Vzdušje je bilo prijetno in sproščeno, predvsem pa ustvarjalno.

 

Ob mednarodnem dnevu knjig verjamem, da si bo danes vsak izmed nas privoščil kakšno dobro knjigo in si s tem polepšal dan.

Zapisala: Lidija Jarc

knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje knjižnično-informacijsko znanje