V sredo, 13. 3. 2024, smo z devetošolci preživeli nepozaben kulturni dan v Ljubljani, kjer smo najprej obiskali Narodno galerijo, opoldan pa smo v Cankarjevem domu prisluhnili koncertu z naslovom “Ljudske teme v slovenski simfonični glasbi”. Dan je bil poln odkrivanja bogate slovenske kulturne dediščine slikarstva in glasbe.

V Narodni galeriji smo se z vodenim ogledom podali skozi zgodovino od srednjega veka do moderne dobe. Stalna zbirka nas je popeljala mimo ključnih del slovenskega likovnega kanona, kot so “Mrtvaški ples”, “Cesarica Marija Terezija”, “Sv. Jurij v boju z zmajem”, “Kvartopirci I in II”, “Salomonova sodba”, “Poletje”, “Kofetarica”, “Rdeči parazol”, “Sejalec” itd., ki so nastala za naše okolje in sooblikujejo evropski kulturni prostor. Učenci so z zanimanjem in zavzetostjo sodelovali v razpravah ter sledili zgodbam, ki stojijo za nastanki umetnin.

Nato smo se preselili v Cankarjev dom, kjer smo prisluhnili simfonični matineji “Ljudske teme v slovenski simfonični glasbi”, pripravljeni s strani Glasbene mladine Slovenije in Slovenske filharmonije. Koncert je obsegal dela slovenskih skladateljev Alojza Srebotnjaka s “Slovenskimi ljudskimi plesi”, Janija Goloba s “Slovensko rapsodijo” in Alda Kumarja z “Istraljo 2000”. Slednja avtorja smo ob tej priložnosti imeli čast spoznati tudi v živo, saj sta nam v uvodnem klepetu z moderatorko Klaro Kastelec sama predstavila nastanek glasbenih del. Z navdušenjem smo zaploskali tudi izvedbi ljudske pesmi na trstenke tria Kurja koža.

Takšni kulturni dnevi so neprecenljivi za naše mlade vedoželjneže, saj jim omogočajo, da iz prve roke doživijo umetniška dela in glasbo slovenske kulturne dediščine. Tako pri naših učencih spodbujamo ohranjanje odprtega duha do umetnosti in kulture, ki predstavljata ključ do globljega razumevanja sebe in sveta okoli nas.

Učiteljice: Karin Jureš, Petra Kvas, Evelina Leskovar