Učenci literarno-dramskega krožka in obveznega izbirnega predmeta gledališki klub so se v tem šolskem letu lotili posebnega izziva, in sicer na oder postaviti uprizoritev, v kateri bo nastopila deklica z imenom Pika, ki jo pozna skoraj vsak otrok, vendar na malce drugačen način.

Tako so oblikovali najprej scenarij, v katerem je Pika odraščajoča najstnica, ki je ohranila značajske lastnosti Pike Nogavičke iz knjižne predloge švedske pisateljice Astrid Lindgren. Vendar je v predstavi Pika malo drugače zaživela kot »prleška deklina«, zato je prvotno napisan scenarij v knjižnem jeziku, bilo treba preoblikovati še v narečje. To je zahtevalo od celotne ekipe veliko truda in časa.

V 35-minutni predstavi, ki je bila na oder postavljena v torek, 13. junija 2023, je kot glavna junakinja nastopila Pika, ki se je z gospodom Fickom preselila v vilo Čira-Čara. Ta stoji v isti ulici kot hiša Tomaža in Anice, ki sta brat in sestra. S svojo drugačnostjo, radovednostjo, bujno domišljijo in pripovedovanjem dogodivščin, ki jih je doživela, ko je z očetom in gusarji plula po širnih morjih, je pritegnila njuno pozornost in pozornost Aničinih prijateljic. Tudi pri tatovih, ki ji poskusita ukrasti cekine, s svojimi ukanami doseže, da se nikoli več ne vrneta k njej. Pika se v predstavi prvič udeleži rojstnodnevne zabave, kjer s svojo bujno domišljijo in zanimivo zgodbo preseneti vse povabljence. Najde »spunka«, kakor poimenuje majhnega hroščka, ter se skoraj pusti prepričati Tomažu in Anici o pomembnosti šole.

Štirinajst učencev od 6. do 9. razreda je svoje vloge odlično odigralo. V vlogi igrivo razposajene Pike se je izkazala devetošolka Lara Rozmarič, Tomaža je odigral devetošolec Kristijan Kronvogel in Anico sedmošolka Nina Vrbnjak, vlogo njune mame, gospe Žirovnikove, pa Ema Bolkovič. Aničine prijateljice Zoja, Anaja in Ela so bile sedmošolke Nika Vrbnjak, Eva Belšak Budja in Eva Štuhec. Tatova, ki sta se odločila, da se v vilo ne bosta vrnila, sta odigrala osmošolec Petja Hajdinjak ter šestošolec Luka Roškar. Naivno kupko, ki je bila prepričana, da Pika išče nekaj, česar še nihče nikoli ni videl, je prepričljivo odigrala šestošolka Lana Rozmarič. Prodajalki, ki sta spregledali Pikino nagajivost, pa sta bili šestošolki Sofia Dreven in Marina Štuhec. Gledalce sta z uvodnikom popeljali v Pikin svet prav tako šestošolki Nina Fekonja in Lana Rajšp, ki sta na koncu razkrili še Aničino rojstnodnevno željo.

Mentorici Lidiji Jarc in učencem so pri nastanku predstave pomagali učiteljici Mira Petek in Sara Cetl, ki sta poskrbeli za sceno, ter učitelj Peter Korošec, ki je prevzel svetlobne efekte in glasbeno podlago. Obenem so sladke dobrote, potrebne v predstavi, pripravili učenci, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane z učiteljico Vido Štuhec Kuri.

Mladi igralci so v jutranji predstavi sprva navdušili učence od 1. do 5. razreda, njihove učiteljice ter ravnatelja, kasneje pa poželi velik aplavz od učencev od 6. do 9. razreda in učiteljev, ki poučujejo na predmetni stopnji. Prav slednjega so se živahni ter mladostniško razigrani gledališčniki najbolj razveselili.

Zapisala: Lidija Jarc