Bralna značka letos praznuje že 62 let. Njen namen je spodbujati učence k branju, razvijati in dvigati bralno kulturo ter vzgajati mlade bralce z željo, da bi po knjigah posegali tudi kasneje v življenju.

Na naši šoli je bilo letošnje bralno leto zelo uspešno, saj je priznanje za bralno značko dobilo 169 učencev, v vrtcu Sonček pa 70 otrok iz štirih skupin. V 1. vzgojno-izobraževalnem obdobju so predpisano število knjig in pesmic za bralno značko prebrali prav vsi učenci, česar smo še posebej veseli. Tudi med učenci od 6. do 9. razreda je število bralcev naraslo na število 43. Deset devetošolcev, Gašper Karlo, Manja Perko, Urška Štelcar, Tim Jurkovič, David Jurkovič, Maja Novak, Aljaž Hecl, Ema Šijanec, Lara Rozmarič in Kristjan Kronvogel, si je z devetletnim branjem za bralno značko pridobilo naziv Zlati bralec/Zlata bralka in poleg spominskega priznanja prejelo tudi knjigo, ki jo podarja Društvo Bralna značka Slovenije.

Bralno sezono vsako leto zaključimo z obiskom pisatelja, pesnika, ilustratorja, glasbenika … Letos smo v goste povabili trenutno enega najbolj znanih raperjev na slovenski glasbeni sceni, Michaela Leopolda, z umetniškim imenom Leopold I. iz Gornje Radgone.

Gost nas s svojim nastopom ni razočaral, saj je v 45-minutnem nastopu predstavil kar deset svojih pesmi: Wabi sabi, Unikat, Oto, Jelda, Čizi, Škrt in Povej. Predvsem starejši učenci so peli ob skladbah Edino ter Pleše po svoje. Najbolj pa je med učenci završalo, ko so zaslišali pesem Kindrešpil, ki jo je večina tudi zelo dobro poznala. Leopoldu I. so namenili velik aplavz, nato pa je ob koncu zaključne prireditve podelil še številne avtograme. V svojem nastopu je med drugim poudaril pomembnost branja, ampak ne samo v slovenskem jeziku, temveč tudi v tujih, za kar se zavzema kot prevajalec. Učencem je povedal tudi, da če hočejo uspeti v življenju, morajo biti vztrajni, pogumni, z delovnimi navadami, s kančkom sreče in veliko mero srčnosti ter ljubezni do dela, ki ga bodo opravljali. Predvsem slednje tudi sam dokazuje v glasbi, ki jo ustvarja in z njeno sporočilno vrednostjo navdušuje širok krog poslušalcev.

Prireditev so popestrile deklamatorke, mladinski pevski zbor ter članice plesnega krožka. Zbrane je nagovorila tudi pomočnica ravnatelja Anita Zelenko, ki je med drugim dejala, da z branjem razvijamo empatijo, vživljanje v druge, sposobnost poslušanja in prepričevanja. Poudarila je, da se z branjem učimo misliti z lastno glavo, da nas branje umirja in vodi k dolgoročnejšemu vzdrževanju pozornosti. Zahvalila se je mentoricam in svojim sodelavcem, ki z vzgledom in vzpodbudo širijo bralno kulturo med učenci, ter čestitala prejemnikom priznanj.

V uro in pol trajajoči prireditvi so učenci poleg priznanj za slovensko bralno značko prejeli tudi priznanja iz nemške ter angleške bralne značke. Te sta jim podelili učiteljici Tanja Lovrec in Petra Kvas. Zlati bralci pri nemški bralni znački so postali Aljaž Hecl, Manja Perko in Kristjan Kronvogel. Posebno priznanje za odličen dosežek pri angleški bralni znački pa je prejel devetošolec Aljaž Hecl.  

Prireditev so napovedovalke Lana Rozmarič, Vita Fras in Lara Rozmarič zaključile s spodbudnimi besedami o vztrajnosti ter pogumu, o tem, da vsakomur izmed nas v življenju uspeva narediti pomembne stvari, čeprav se tega velikokrat ne zavedamo. S srčnostjo in ljubeznijo do nas samih ter drugih namreč spreminjamo svet in uresničujemo sanje, še posebej ob ali po prebrani knjigi.

Zapisala: Lidija Jarc