V petek, 17. 2. 2023, popoldan smo uspešno zaključili prvo vrsto aktivnosti v sklopu našega projekta Mi smo zelena prihodnost. Vrsta aktivnosti t.i. skupinska mobilnost učencev je bila izvedena v sosednji Avstriji v kraju Eibiswald. Šest učencev je v spremstvu treh učiteljic opazovalo in se hkrati aktivno vključilo v organizirane aktivnosti, ki so se navezovale na trajnostno mobilnost, zdrav življenjski slog in ravnanje z odpadki.

Prva dva dneva smo namenili cilju zdravega življenjskega sloga. Udeležili smo se dveh daljših pohodov po okoliškem hribovju in dobro napolnili pljuča s svežim hribovskim zrakom. Tretji dan smo preživeli v šoli, kjer smo drug drugemu predstavili šolo, državo in projekte vezane na trajnostno mobilnost in ločevanje odpadkov. Po predstavitvah smo naše znanje preverili s kvizom Kahoot. V četrtek smo obiskali tudi župana Eibiswalda, ki nam je predstavil občino in njihovo strategijo ločevanja in recikliranja odpadkov.

Zadnji dan izmenjave smo se odpravili v drugo največje mesto v Avstriji, Graz. Seznanili smo se s trajnostno mobilnostjo v središču Graza, kjer prometno obremenjenost rešujejo z brezplačnim javnim prevozom (tramvaj).

Veseli nas, da smo imeli priložnost učence popeljati v šolo v Avstrijo na nemško govoreče območje in jim tako približati pomen učenja tujega jezika nemščine. Zahvaljujemo se šoli v Avstriji (Musik-Mittelschule Eibiswald) za lep in prijeten sprejem ter gostovanje na njihovi šoli.  Veselimo se njihovega povratnega obiska. Hvala tudi staršem, ki so nam zaupali svoje otroke. Verjamemo, da so se vrnili z novimi pozitivnimi izkušnjami.

Koordinatorica projekta Anita Zelenko.