Včeraj, 16.2.2023 ob 11.00 uri so tudi učenci naše šole skupaj s preostalimi 20.000 učenci iz celotne Slovenije sodelovali v največjem spletnem kvizu na svetu. Le-ta je potekal na temo varne rabe interneta. Tako je bilo sodelovanje pri kvizu tudi izobraževalne narave, saj so učenci lahko preverili in nadgradili svoje znanje o tej zelo aktualni problematiki. Skupaj z ostalimi osnovnošolci nam je USPELO osvojiti Guinnessov rekord za največji spletni kviz na svetu in se vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov.  Več o samem dogodku si lahko preberete na tej spletni povezavi.

Ugotavljamo, da naši učenci zelo dobro poznajo pravila varne rabe interneta kot tudi pasti, s katerimi se lahko srečajo na spletu, prav tako poznajo korake, kako ukrepati, v kolikor bi se pri uporabi mobilnih naprav znašli v neprijetni ali  zanje celo nevarni situaciji. Po drugi strani pa pogosto vsega tega znanja v vsakodnevnem življenju ne uporabljajo, kar je seveda zelo zaskrbljujoče. Šola nima neposrednega vpliva na uporabo naprav izven šolskega prostora kot tudi domačo rabo le-teh, zato je nujno sodelovanje šole in staršev tudi na tem področju. Za uporabo posameznih naprav kot tudi interneta oz. posameznih aplikacij otroci morajo izkazati določeno stopnjo zrelosti in odgovornosti, glede na svojo starost (mladoletnost) pa NUJNO potrebujejo nadzor staršev. V pomoč pri tem so vam lahko spodnje povezave, kjer lahko najdete informacije o tem, kako zagotoviti ustrezen način starševskega nadzora in zaščite.

Starševski nadzor (Safe.si)

Nastavitve starševskega nadzora v Android

Nastavitev starševskega nadzora v iPhonu

Test aplikacij za starševski nadzor

 

Mobilne naprave, splet, raznorazna tehnologija so sestavni del današnjega modernega načina življenja. Dostop do njih jim ne moremo onemogočati, lahko pa jim zagotovimo varno otroštvo oziroma je to celo naša dolžnost. 

 

Maja Martinuzzi in Iztok Šlihthuber