Mednarodni otroški likovni natečaj Lidice je eden izmed največjih na svetu, ki vsako leto združi na tisoče otrok z vsega sveta.

Vsako leto je razpisana drugačna tema natečaja. Letošnjo je v sodelovanju z Unescom izbral zgodovinski »Spomenik Lidice«. Majhno vas v bližini Kladna pri Pragi na Češkem senči spomin množičnega umora otrok med drugo svetovno vojno, zato so postale simbol krutega nacističnega režima.

Ker bo Češka na letošnji generalni konferenci ICOM v Pragi postala tudi stičišče svetovnih muzejskih delavcev, je 50. ICEFA Lidice posvečena temi MUZEJ.

V muzejih lahko ljudje spoznajo raznolikost sveta in skupno zgodovino z najširšim spektrom . Pestrost ustvarjalnega navdiha se nahaja v različnih zbirkah od prazgodovine z okostjem dinozavrov do moderne dobe tehničnih izumov. Svoj navdih so lahko iskali tudi v galerijah in muzejih umetnosti z znanimi umetninami v starejših ali sodobnih arhitekturah…

Tudi učenci 5. razreda so svojo muzejsko zbirko strnili v likovnih delih. Večino teh se spomnijo iz obiskov raznih muzejev, nekaj pa jih hranijo njihovi stari starši v »lastnih malih muzejih«. Nastal je pester izbor, kar dokazuje, da otroci poznajo in cenijo preteklost, ki je skrojila našo sedanjost in snuje prihodnost…

Odlična likovna dela učencev naše šole so se znašla med 14.527 likovnimi deli iz 77 držav.

Žirija je imela zelo težko nalogo. Podelila je 203 medalje in 1349 častnih priznanj. Ponosni smo, da so med nagrajenci številnih izdelkov tudi učenci naše šole, saj je

MEDALJO prejela

MARINA ŠTUHEC, učenka 5.a razreda,

ČASTNA PRIZNANJA so prejeli:

JULIJA KARLO, učenka 5.b razreda

LANA RAJŠP učenka 5.b razreda

ADRIAN TOMAŽIN, učenec 5. b razreda.

Več si lahko ogledate na povezavi:

https://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/foreign/#c-42

Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani bo nagrade Mednarodnega otroškega likovnega natečaja Lidice učencem podelila v jesenskem času.

 Veleposlanik Češke republike Juraj Chmiel se zahvaljuje OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici za sodelovanje ter čestita vsem nagrajencem.

Mentorica Mira Petek