Na pobudo Sveta staršev OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici je bila tudi v naši šoli in v Vrtcu Sonček organizirana humanitarna akcija, z namenom zbiranja pomoči za družine, ki so se pred nesmiselno vojno  v Ukrajini, zatekle v začasna domovanja, v naši bližini.

Od srede, 23.03.2022 do petka, 25.03.2022 so učenci in otroci zbirali hrano in higienske pripomočke. Celotno organizacijo zbiranja je dobrovoljno prevzel ravnatelj, g. Marko Kraner s svojimi sodelavci, za kar se jim člani Sveta staršev prav lepo zahvaljujemo.

Pogled na vse izdelke, ki so bili ob koncu akcije zbrani, je bil eno veliko presenečenje: otroci in učenci so, seveda z velikodušno pomočjo staršev, za ukrajinske družine zbrali veliko: zobnih ščetk, zobnih past, šamponov, toaletnega papirja, papirnatih brisač in robčkov, plenic in vlažilnih robčkov, tekočih in trdih mil, kompletov prve pomoči ter drugih higienskih pripomočkov. Med prehrambenimi izdelki je bilo zbranih več paketov vode in mleka, sladkarije, moka, sladkor, riž, testenine, čaj in kava, keksi, razne kaše in zdrobi, instant juhe in keksi, veliko vložene hrane in hrane v pločevinkah.

Po koncu zbiranja, v petek popoldan in zvečer, smo Nuša Voršič (predsednica Sveta staršev), Barbara Muhič (pomočnica vzgojiteljice) in Melita Muhič (članica Sveta staršev) vso zbrano pomoč ustrezno razdelile in pripravile pakete, primerne za posamezne družine.

Pri tem nam je bila v največjo pomoč ga. Svetlana Oletič, učiteljica športne vzgoje v Osnovni šoli Mala Nedelja. Sicer po rodu Ukrajinka, ki pa z družino že 28 let živi v naši neposredni bližini, v okolici Male Nedelje. Gospa z velikim srcem in prijaznim nasmehom, gospa, ki se v času trajanja vojne v Ukrajini, nenehno žrtvuje in zbira pomoč svojim rojakom, nam je bila vedno na razpolago. Vso dogajanje glede zbiranja pomoči objavlja gospa Svetlana tudi na svojem Facebook- u.  Sproti nas je obveščala, kje so posamezne družine nastanjene, število njihovih članov in starosti njihovih otrok. Tako smo lahko sproti pripravljali pakete s potrebnimi prehrambenimi izdelki in higienskimi pripomočki. Pakiranje se je nadaljevalo tudi v soboto, 26.03.2022, čemur je sledila še dostava paketov družinam.

Z osebnimi avtomobili smo dostavili pakete:

  • družini s 3 materami in dvema 7- letnima deklicama, ki stanujejo v Mali Nedelji,
  • družini dedka in babice ter mame s 7- letnim sinom, ki so dobili začasno domovanje na Zgornjem Kamenščaku,
  • mami s 3- in 6- letno deklico v Juršincih,
  • družini s 7- letnim fantom in 14- letno punco v Veržeju,
  • mami z novorojenčkom, ki se je narodil prav v prejšnjem tednu in stanujeta v Radencih,
  • dvema družinama z otroki v Trgovišču pri Ormožu,
  • družini z dvema šoloobveznima fantoma, ki prebiva v Razkrižju,
  • družini s 3 materami, 5- in 8- letno deklico ter 12- letnim fantom v Forminu pri Ormožu,
  • vodo, plenice, komplete prve pomoči in konzervirano hrano smo predali tudi za odvoz v Ukrajino.

Na vsako škatlo, ki smo jo izročili posamezni družini, smo zapisali naslednje posvetilo: »Otroci, učenci, zaposleni in starši otrok Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici in Vrtca Sonček vam želimo vse dobro in prijetno počutje med nami. V mislih smo z vami in vašimi družinami. Naj se v vaši državi Ukrajini vojna čim prej konča in naj zmagata mir in medsebojna ljubezen. «

Ob pisanju tega članka, me še vedno živo spremljajo vsi solzni pogledi mamic, ki smo jih Nuša, Barbara in jaz bile deležne ob predaji paketov,… spremlja me tista čista, iskrena hvaležnost mamic, ki je žarela iz njihovih oči,… še vedno čutim objeme neznank, s katerimi so se nam tudi po 3- krat v 5- ih minutah zahvalile, ko smo jim predajali našo zbrano pomoč… in nikakor ne morem iz spomina izbrisati prisrčnega veselja otrok…vsi poznajo slovensko besedo »HVALA« in izgovorili so jo neštetokrat, še preden so sploh pakete odprli…po pogledu v pakete pa je sledilo še novo navdušenje in nove iskrice v očeh…še vedno mi v ušesih odzvanjajo njihove žalostne in trpeče zgodbe o dogajanju v Ukrajini…s pomočjo prevajalnika smo se prav vse sporazumeli.

Vsem staršem naših otrok, zaposlenim naše osnovne šole in vrtca, otrokom in učencem: ISKRENA HVALA ZA SODELOVANJE IN VAŠO DOBROTO TER VSO ZBRANO POMOČ! Z besedami se ne da opisati, kakšno iskreno hvaležnost so nam vsem izkazale ukrajinske družine in vam jo želim prenesti s pomočjo tega članka. Bodite in bodimo upravičeno ponosni sami nase, saj smo opravili dobro delo in prinesli vsaj malo sonca v srca ukrajinskih družin. In kot pravi Tone Pavček:« Na svetu si, da gledaš SONCE. Na svetu si, da greš za SONCEM. Na svetu si, da sam si SONCE in da s sveta odganjaš SENCE.«

Prilagam še nekaj fotografij naše humanitarne akcije.

Besedilo in fotografije: Melita Muhič

(članica Sveta staršev OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici)