Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in 70-letnice Tehniškega muzeja Slovenije so v Muzeju pošte in telekomunikacij objavili likovni natečaj z naslovom »Podari znamko Sloveniji za rojstni dan!«.

Novonastala država Slovenija je leta 1991 dobila svojo prvo poštno znamko. Na poštnih znamkah najdemo najrazličnejše motive, od živali in rastlin, kulturne dediščine do znanih osebnosti. Na znamkah obeležujemo tudi pomembne obletnice…

Na vprašanje:« Si kdaj pomislil(a), da bi poštna znamka s tvojo risbo s pismom potovala po svetu?« se je oblikovala tudi naša likovna zgodba.

Učenci 5. razreda so likovno oblikovali najrazličnejše motive, ki jih dobro poznajo ali pa so povezani z domačim okoljem. Ker jih dobro poznajo, do njih oblikujejo najbolj pristen in spoštljiv odnos. Upodabljali so motiv mlina na veter na Stari Gori, klopotce, vinsko trto, štorklje, Vinarium….Nastali so pestri, izpovedni izdelki in vsak motiv bi lahko bil na slovenski poštni znamki.

Med 1043 sodelujočimi in prispelimi likovnimi deli je strokovna komisija izbrala le po tri nagrajence iz posamezne starostne kategorije oz. triade.

V kategoriji od 4. do 6. razreda je med tremi nagrajenci tudi likovno delo

KARIN VRBNJAK iz 5. b razreda, ki je upodobila motiv »Mlin na Muri«.

S tem je Karin podarila znamko Sloveniji za rojstni dan, kar je vredno ponosa.

Vsak nagrajenec bo po pošti prejel komplet znamk s svojim motivom, v muzeju pa jih bodo imeli na voljo za pošiljanje pisem in razglednic.

V ožji izbor se je uvrstilo tudi nekaj likovnih del, katerih avtorji prejmejo praktične nagrade. Tudi tukaj so razdeljeni po starostnih skupinah.

V starostni skupini od 4. do 6. razreda nagrado prejme:

NIKA KOVAČIČ, učenka 5. a razreda, ki je upodobila »Klopotec«.

Imena nagrajencev so objavili na Poletno muzejsko noč, 19. 6. 2021, ob 18. uri.

Razstava bo na ogled od 10. julija 2021 do 31. 12. 2021 v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.

Čestitamo vsem sodelujočim, posebej pa nagrajenkama.

Mentorica Mira Petek

Več pa si lahko ogledate tukaj: