V iztekajočem se šolskem letu je naša šola sodelovala v projektu KUHNAPATO, ki smo ga izvajali v okviru razširjenega programa. Namen projekta je podati otrokom razumljive – praktične razloge, vzroke in posledice uživanja zdrave hrane – ter zdrave jedi vplesti v otrokov šolski in siceršnji vsakdan, kot samoumeven način prehranjevanja, s poudarkom na tradicionalni in lokalni prehrani.

V sredo 19. maja 2021 se je tako zbralo nekaj mladih nadobudnih kuharic in izvedli smo pravo kuharsko delavnico.
Odločili smo se pripraviti dve jedi.
Kot prvo smo izbrali našo tradicionalno KVASENICO, ki so jo kmečke ženske že od nekdaj pripravljale ob večjih delih na kmetiji, saj je bilo tako mogoče na poceni način nahraniti in še posladkati hkrati kar nekaj lačnih ust hlapcev. Še danes jo zna speči marsikatera gospodinja, in če jo speče še v krušni peči, jedcem še toliko bolj gre v slast. Naše učenke so sicer za peko uporabile šolsko konvekcijsko pečico, a so skrbno zamesile testo, pripravile skutni nadev in “pogačo” premazale z mešanico jajca in kisle smetane. Tako, da je bila kvasenica odlična.


Vsekakor pa kvasenica velja dandanes za sladico, zato je dobro pred tem pojesti še glavno jed. Tudi ajdova kaša je na naših tleh tradicionalna, saj so jo prav tukaj, na stičišču Slovenskih goric in pomurskih ravnic, gojili od nekdaj. Bila je poceni, a hkrati zdrava hrana, ki so jo spretne kmečke gospodinje znale pripraviti a več načinov.
Mi smo jo združili s šparglji, ki izvirajo iz Male Azije, a so pri nas šele zadnjih nekaj let in zorijo v mesecu maju. Pripravili smo torej, AJDOVO KAŠO S ŠPARGLJI.


Po uspešno zaključenem kuhanju in pečenju smo seveda pripravili pogrinjek in kulturno užili slastno hrano, ki smo jo pripravili.

Vida Štuhec Kuri