Spoštovani starši oz. skrbniki in drage učenke ter učenci!

Obveščamo vas, da se v samotestiranje učencev na SARS-Co-V-2 vključujejo tudi osnovne šole.

Redno samotestiranje na SARS CoV-2 predstavlja presejalni program, ki omogoča hitro identifikacijo asimptomatskih učencev  v presimptomatskem obdobju, njihov hiter umik in s tem prekinitev širjenja okužbe s koronovirusom.

Samotestiranje na SARS-Co-V-2 s hitrimi antigenskimi testi poteka za učence 3. triade. Je prostovoljno in brezplačno. Izvaja se enkrat tedensko na domu.  Prostovoljno se samotestirajo učenci, ki niso preboleli COVID-19 in tisti, ki so preboleli COVID-19 in je od okužbe minilo več kot šest mesecev. 

Učenec opravi v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj.

V primeru pozitivnega hitrega antigenskega testa se ta potrdi s standardnim PCR testom.

Pogoji za samotestiranje na SARS-CoV-2 doma je, da se učenec počuti zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov mora učenec oz. njegovi starši ali zakonit zastopnik poklicati izbranega osebnega zdravnika ali koncesionarja (v primeru odsotnosti izbranega osebnega zdravnika kontaktirajo dežurno službo), ki ga bo napotil v izolacijo in podal vsa nadaljnja navodila.

Danes, v torek, 25. 5. 2021, smo učence 7., 8. in 9. razreda obvestili o možnosti samotestiranja, jih povabili, da se doma pogovorijo s starši in nam jutri v sredo, 26. 5. 2021, sporočijo svojo odločitev. Učenci, ki se bodo prostovoljno odločili za samotestiranje, bodo teste za izvajanje samotestiranja na SARS-Co-V-2 prejeli v petek, 28. 5. 2021. Učenci 9. razreda, ki se bodo prostovoljno odločili za samotestiranje, bodo dobili 3 teste na SARS-Co-V-2, učenci 7. in 8. razreda, ki se bodo odločili za samotestiranje, pa 5.

V primeru negativnega PCR testa učenec nadaljuje proces izobraževanja oziroma pouka.

PRILOGA: Vabilo učencem k prostovoljnemu samotestiranju na domu

 

Ravnatelj: Marko Kraner