27. januarja bo minilo 76 let, ko so vojaki Rdeče armade osvobodili največje in najstrašnejše koncentracijsko taborišče. V spomin na ta dogodek in v želji, da ohranimo demokratične vrednote, je Generalna skupščina OZN v New Yorku leta 2005 razglasila ta dan kot mednarodni dan spomina na holokavst.

Med aprilom 1940 in decembrom 1944 je v Auschwitzu umrlo okoli 1,5 milijona Judov, več tisoč Sintov, Romov in Poljakov. V t. i. taborišče smrti je bilo prepeljanih tudi več kot dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Zavezniški vojaki so 27. januarja lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk.

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici že tri leta zapored začnemo z obeležitvijo jeseni, ko učenci posadijo čebulice rumenega žafrana v šolsko gredico pred šolo. V letošnjem šolskem letu so učenci čebulice odnesli domov in jih posadili na domačih gredicah. Tako se spomnimo 1,5 milijonov judovskih otrok in tudi ostalih otrok, ki so bili žrtve holokavsta.

Sajenje čebulic poteka v okviru mednarodnega projekta The Crocus Project, ki ga vodi nevladna organizacija Holocaust Education TRI, financira pa Evropska komisija. V Sloveniji ga v tem šolskem letu koordinira in tudi financira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

V tem tednu pa vljudno vabljeni k obeležitvi dogodkov z ogledom posnetkov, ki sta jih pripravili učiteljici zgodovine Anita Omulec in Anita Zelenko ter knjižničarka Lidija Jarc.

Učiteljici sta pripravili predstavitev zgodovinskih dejstev z izborom zanimivih povezav in spletni kviz v aplikaciji Quizizz, knjižničarka pa izbor knjižnega gradiva in dokumentarnih oddaj. Reševanje spletnega kviza bo na voljo do 6. februarja 2021.

Upamo, da bomo z obujanjem spomina in ozaveščanjem o solidarnosti, strpnosti in demokratičnih vrednotah, kot šola pripomogli k varnemu in spodbudnemu življenjskemu okolju.

 

POVEZAVE:

Povezava 1: Holokavst

Povezava 2: Auschwitz

Povezava 3: Auschwitz (virtualni ogled)

Povezava 4: Koncentracijska taborišča v Evropi

Povezava 5: Življenje v nemških koncentracijskih taboriščih

 

Zapisala: Anita Zelenko, prof.