Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici si prizadevamo biti v koraku s časom, zato sodelujemo s šolami iz tujine. Preko portala eTwinning, ki nam omogoča stik s tujimi šolami in ponuja izobraževanja učiteljev v tujini ter webinarje, ki se jih naši učitelji tudi udeležujejo, smo navezali stike s šolami iz drugih evropskih držav. Tako so nastali in še nastajajo razni projekti, ki jih udejanjamo skozi celo šolsko leto v različnih razredih.

eTwinning projekt »Weihnachtsgrüße aus anderen Ländern« (Božični pozdravi iz tujih dežel) je projekt, v katerem je v letošnjem šolskem letu sodeloval 4.a-razred. Učenci so pri pouku likovne umetnosti izdelali božične voščilnice, pri tujem jeziku nemščini so zapisali božično voščilo v nemškem jeziku, hkrati pa so napisali in posneli voščilo še v slovenskem jeziku, z namenom, da učenci po Evropi zaslišijo tudi slovenski jezik. Voščilo so opremili z majhno pozornostjo, ki je predstavljala našo državo, Slovenijo. Paketke so nato odposlali sodelujočim šolam v projektu ter hkrati nestrpno pričakovali njihove. Veselje je bilo nepopisno, ko so en za drugim prispeli na šolo. Učenci so si zagotovo zapomnili, kako napisati božično voščilo v nemškem jeziku, hkrati pa so izvedeli, kakšna imena imajo otroci drugod po Evropi. Ugotovili so, da nekatera zvenijo podobno našim, nekatera so se jim zdela smešna. Verjamemo, da so se drugod čudili tudi nekaterim našim imenom.

V 2. a-razredu skozi celo letošnje šolsko leto sodelujejo v eTwinning projektu »Hallo, was siehst du?« (Zdravo, kaj vidiš?). V skladu z letnimi časi si dopisujejo v nemškem jeziku. Ker pa so učenci še komaj na začetku usvajanja tega tujega jezika, so njihova pisma omejena na nekaj kratkih povedi, zato pa opremljena z njihovimi risbicami, ki prikazujejo pogled skozi okno učilnice, pogled na šolo, pogled na kraj, kjer se nahaja naša šola, in pogled na celotno državo Slovenijo. Tako ob vsakem letnem času nastane mednarodna razstava, ki si jo učenci z veseljem ogledajo.

V 8. razredu pa pri pouku nemščine učenci nestrpno pričakujejo pisma učencev s Češke, s katerimi se dopisujejo o vsem, kar jih v teh najstniških letih zanima. eTwinning projekt so poimenovali »Brieffreunde« (Dopisovalci).

V mednarodno sodelovanje se učenci z učitelji vključujejo tudi pri nejezikovnih predmetih. Tako so učenci 7. razreda pri pouku geografije izmenjali novoletna voščila s svojimi vrstniki iz Italije, Poljske in Turčije. Lokacijo šol so učenci poiskali s pomočjo aplikacije Google Earth in tako nadgradili svoje znanje o Evraziji.

V januarju 2020 so učenci 8. razreda začeli sodelovati v projektu z naslovom Celebrate Europe Day. Z aktivnostmi v tem projektu bodo 9. maja obeležili dan Evrope. V projektu sodeluje dvanajst držav Evropske unije (Portugalska, Španija, Francija, Nemčija, Hrvaška …). Sodelujoče šole smo se v januarju 2020 predstavile druga drugi z aplikacijo Thinglink. V marcu 2020 so učenci izdelali logotip omenjenega dne. Učenci vseh dvanajstih držav bodo glasovali za najzanimivejši logotip, izdelali bodo kartice in si jih poslali ob dnevu Evrope. V maju 2020 bodo pripravili razstavo in jo s pomočjo fotografije ter videa predstavili sodelujočim državam v projektu.

Zapisale: Anita Zelenko, Tanja Lovrec, Janja Tratnjek