Na naši šoli je v petek, 17.11.2017, ko država obeležuje dan slovenske hrane, že šestič zadišalo po tradicionalnem slovenskem zajtrku. Sestavljali so ga domač kruh, mleko, maslo, med in jabolko. Namen projekta je bil spodbujanje prehranjevanja s kakovostno prehrano iz domačega okolja in ozaveščanje otrok o pomenu zdravega prehranjevanja ter gibanja. Temu primerno je sledilo pestro dogajanje skozi celoten šolski dan.

Tudi letos so nas obiskali »jurjevški« čebelarji, ki so učencem predstavili pestro in hkrati zahtevno delo s čebelami. Na pobudo čebelarjev smo se pridružili petju Slakove, že skoraj ponarodele, pesmi »Čebelar«, ki so jo ob istem času zapeli številni slovenski šolarji. Tako smo  podali  svoj majhen del prispevka k slovenskemu prizadevanju za razglasitev svetovnega dneva čebel. Predvidoma bo generalna skupščina Združenih narodov že v začetku decembra 2017 odločala o tej razglasitvi, saj je več kot 100 držav, med njimi tudi ZDA, Kitajska in Rusija, sopodpisalo  slovensko pobudo.

Učenci so tekom dneva skozi različne dejavnosti spoznavali pomen zdravega prehranjevanja in navad ter se ob vsem še razgibali. Zagotovo so začutili pomen obojega na splošno psihofizično počutje. Na omenjeno temo so izdelovali plakate in jih razstavljali po šolskih hodnikih. Celo zadišalo je iz učilnic. Pripravili so narastek iz prosene kaše in jabolk ter bananine vaflje s pirino moko. Izvirnosti jim ni manjkalo in veselje jih je bilo opazovati pri zavzetem delu. 

Anita Omulec, vodja projekta Zdrava Šola

Foto: Simon Alatič